Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2013 14:37

KateřinaDardová
Reputace:   

Regresní analýza v Excelu - goniometrický model

Zdravím, máme za úkol udělat v Excelu regresní analýzu pomocí této fce $a+b\cdot \sin (\frac{6 x}{2\pi })$. Graf, který má být touto fcí proložen, přikládám jako obrázek:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-10/58847_V%25C3%25BDst%25C5%2599i%25C5%25BEek.PNG
Máte někdo nějaký návrh? Předem děkuji za odpovědi.

• (téma jako vyřešené označil(a) KateřinaDardová)

#2 21. 10. 2013 15:29 — Editoval Creatives (21. 10. 2013 15:30)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Re: Regresní analýza v Excelu - goniometrický model

Ahoj,
Nejspíš na to existují nějaké příkazy v excelu, ale o nich nevím. Takhle by si to počítala na papíře.

Tedy předpokládám, že máš tabulku kde máš dané hodnoty, tj x-ové a y-ové hodnoty. Tudíž vemeš fci kterou máš zderivuješ ji postupně podle " a " poté podle " b " položíš rovně 0, čímž získáš normální rovnice a jejímž vyřešením, získáš odhady zmíněných parametrů, které dosadíš do rovnice a vložíš do grafu.
Tedy
$\frac{\partial f(a,b)}{\partial a}=0;\frac{\partial f(a,b)}{\partial b}=0$
=>
$min_{(a,b)}\sum_{x=1}^{157}(y_{x}-a-b\cdot sin(\frac{6x}{2\pi }))^2$

#3 21. 10. 2013 15:40

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ KateřinaDardová: navrhuju podívat se do nápovědy k excelu, jak se tam dělá lineární regrese

#4 22. 10. 2013 21:40

KateřinaDardová
Reputace:   

↑ Creatives:
Analyzovala jsem časovou řadu pomocí lineární regrese a vyšla mi tato rovnice: $y=2300,1x+473608$ s $R^{2}=0,4202$. Graf, který je zde zobrazen, je vytvořen z kvadrátů odchylek (skutečné hodnoty - regresí odhadonuté hodnoty, to celé umocněné na druhou). Takže nemám tabulku s x a y souřadnicemi. Udělala jsem chybu, fce je zadána takto: $a+b\cdot sin(\frac{6x}{\pi })$ a když ji zderivuji podle $a$, tak mi vyjde $1$, podle $b$: $sin(\frac{6x}{\pi })$...

#5 22. 10. 2013 21:59

KennyMcCormick
Reputace:   49 

(skutečné hodnoty - regresí odhadonuté hodnoty, to celé umocněné na druhou)

Regresí odhadnuté hodnoty pomocí té goniometrické funkce?

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#6 23. 10. 2013 08:32

KateřinaDardová
Reputace:   

↑ KennyMcCormick:
Nejprve jsem lineární regresí aproximovala časovou řadu a došla k této rovnici: $y=2300,1x+473608$. Poté jsem vypočetla kvadráty odchylek (skutečné hodnoty - lineární regresí odhadnuté hodnoty, to celé umocněné na druhou) a tyto odchylky mám teď  proložit touto goniometrickou funkcí: $a+b\cdot sin(\frac{6x}{\pi })$...

#7 23. 10. 2013 09:39 — Editoval Creatives (23. 10. 2013 12:30)

Creatives

↑ KateřinaDardová:
To je jedno co to jsou za data. Úkol zní jasně. Když si vytvořila graf z odchylek tak ty data někde musíš mít ne :) ?

Jinka špatně derivuješ. Je to soustava rovnic a nějak zapomínáš na sumu.
Takže odhad $\bar{a}$ vyjádříš z $-2\sum_{x=1}^{57}(y_{x}-a-b\cdot sin(\frac{6x}{\pi }))=0$ něco podobného uděláš pro $\bar{b}$ s tím, že $\bar{a}$ už znáš. Ale tam u té druhé derivace si nejsem jistý, takže snad někdo poradí.

PS: tam kde u neznámé nehraje role suma, stačí dosadit $n$ krát ten výraz, respektive $157$ nebo kolik máš těch pozorvání. Takže celou pravou stranu vydělíš $n$ pro vyjádření $\bar{a}$

#8 23. 10. 2013 12:05

KateřinaDardová
Reputace:   

↑ Creatives:
Pfúú, tak z toho jsem úplně vedle...jediné, co mě napadá je: $-2\sum_{x=1}^{157}y_{x}=a+b\cdot sin(\frac{6x}{\pi })$, pak teda tu pravou stranu vynásobím 157 a zbavím se na levé té sumy...a dojdu k něčemu takovému:$\bar{a}=b\cdot sin(\frac{6x}{\pi })-314 y_{x}$. Jsem úplně mimo :-D?

#9 23. 10. 2013 12:26 — Editoval Creatives (23. 10. 2013 12:29)

Creatives

↑ KateřinaDardová:
přibližně ano jenom, myslím že to bude$\bar{a}=\frac{\sum_{x=1}^{n}(y_{x}-b\cdot sin(\frac{6x}{\pi }))}{n}=\bar{y_{x}}-\frac{\sum_{x=1}^{n}b\cdot sin(\frac{6x}{\pi })}{n}$
přičemž $y$ s pruhem nebude nic jiného než aritmetický průměr odchylek. Nyní už $\bar{a}$ víš, ale pořád ti ve vzorečku figuruje jedná neznámá $b$. Takže to samé uděláš pro druhou rovnici ^2 kterou derivuješ podle b, položíš rovnou nule ( metoda nejmenší čtverců) a dosadíš za $a$. Myslím že to bude to samé co píšu v příspěvku #7 akorát celou rovnici ještě vynásobíš $sin(\frac{6x}{\pi })$

Ale jak říkám, přes excel to asi bude jednodušší. Jinak bych to tedy počítal přes nějaký sftwr nebo matice (cramerovo pravidlo)

#10 24. 10. 2013 21:16

KateřinaDardová
Reputace:   

↑ Creatives:
Je možné, aby mi derivace podle $b$ vyšla: $sin(\frac{6x}{\pi })+cos(\frac{6x}{\pi })\cdot \frac{6b}{\pi }$?

Zápatí