Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,mám velký problém,nedávno jsme dopsali písemka na množiny (průnik,sjednocení) a to mi šlo,dostal sem za 2 , ale začali jsme dělat množiny pomocí vennových diagramů a nějak to v tom grafu šrafujem a to fakt nechápu ... mohli by jste mi prosím pomoct ! Napíšu tu nějaký příklad ze sešitu a byl bych rád ne jen za výsledek,ale i nějaký postup. Předem Díky
Př. Vypočtěte ve Vénově diagramu
(" značí negaci)

Máme to dělat vlastně v grafech a šrafovat
1) Ty uvozovky budou spíš doplňkem, viď? Tak nějak mi sedí víc negace k výrokům a doplněk k množinám.
Namaluješ si dvě množiny, množinu A a množinu B. Třeba dva kruhy. A nakreslíš je do nějaké základní množiny. Třeba velkého obdélníku. To, co patří do množiny B, je všechno to, co je uvnitř kruhu. A všechno, co je mimo tento kruh je jejím doplňkem (včetně množiny A). Vyšrafuj. Množina A je všechno to, co je uvnitř kruhu této množiny. Vyšrafuj. Která plocha na obrázku je dvakrát šrafovaná, je ta, co splňuje zadání 
A k tomu máš tuto dvakrát šrafovanou plochu sjednotit s množinou B, čili se vším tím, co je uvnitř množiny B. Vymaluj a napiš mi, co ti vyšlo. ;)
2) Podobná situace. Namaluj si velký obdélník, který bude základní množinou. Do tohoto obdélníku namaluj tři kruhy a označ je A, B, C. Máme tři množiny v základní množině. Co je doplňkem množiny A? Všechno to, co je vně kruhu množiny A. Včetně množin B a C. Vyšrafuj. Dál máš udělat doplněk sjednocení množin B a C. Vyšrafuj všechno kromě množin B a C. A mezi doplňkem množiny A a doplňkem sjednocení množin B a C máš udělat průnik. To je všechno to, co je dvakrát šrafované. Napiš mi, co ti vyšlo, :)
↑ gadgetka:
Asi jsem natvrdlý,ale pořád to nechápu ... jinak sem zapomněl napsat,používáme takové grafy : http://2i.cz/dd70c1eb38
Jinak mi ten č 2 vyšel takhle http://2i.cz/4b2594be6d