Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 10. 2013 18:08

robobobo
Reputace:   

Vennovy diagramy - šrafování množin

Ahoj,mám velký problém,nedávno jsme dopsali písemka na množiny (průnik,sjednocení) a to mi šlo,dostal sem za 2 , ale začali jsme dělat množiny pomocí vennových diagramů a nějak to v tom grafu šrafujem a to fakt nechápu ... mohli by jste mi prosím pomoct ! Napíšu tu nějaký příklad ze sešitu a byl bych rád ne jen za výsledek,ale i nějaký postup. Předem Díky

Př. Vypočtěte ve Vénově diagramu

$(A\cap B")\cup B$ (" značí negaci)
$(B\cup C)"\cap A"$
$(A\cup C)"\cap B$

Máme to dělat vlastně v grafech a šrafovat

#2 23. 10. 2013 18:32 — Editoval gadgetka (23. 10. 2013 18:34)

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Re: Vennovy diagramy - šrafování množin

1) Ty uvozovky budou spíš doplňkem, viď? Tak nějak mi sedí víc negace k výrokům a doplněk k množinám.
Namaluješ si dvě množiny, množinu A a množinu B. Třeba dva kruhy. A nakreslíš je do nějaké základní množiny. Třeba velkého obdélníku. To, co patří do množiny B, je všechno to, co je uvnitř kruhu. A všechno, co je mimo tento kruh je jejím doplňkem (včetně množiny A). Vyšrafuj. Množina A je všechno to, co je uvnitř kruhu této množiny. Vyšrafuj. Která plocha na obrázku je dvakrát šrafovaná, je ta, co splňuje zadání $(A\cap B")$
A k tomu máš tuto dvakrát šrafovanou plochu sjednotit s množinou B, čili se vším tím, co je uvnitř množiny B. Vymaluj a napiš mi, co ti vyšlo. ;)

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

#3 23. 10. 2013 18:40 — Editoval gadgetka (23. 10. 2013 18:56)

gadgetka

2) Podobná situace. Namaluj si velký obdélník, který bude základní množinou. Do tohoto obdélníku namaluj tři kruhy a označ je A, B, C. Máme tři množiny v základní množině. Co je doplňkem množiny A? Všechno to, co je vně kruhu množiny A. Včetně množin B a C. Vyšrafuj. Dál máš udělat doplněk sjednocení množin B a C. Vyšrafuj všechno kromě množin B a C. A mezi doplňkem množiny A a doplňkem sjednocení množin B a C máš udělat průnik. To je všechno to, co je dvakrát šrafované. Napiš mi, co ti vyšlo, :)

#4 23. 10. 2013 18:41

gadgetka

A co myslíš, zkusíš ten třetí příklad sám? ;)

#5 23. 10. 2013 18:51

robobobo
Reputace:   

↑ gadgetka:
Asi jsem natvrdlý,ale pořád to nechápu ... jinak sem zapomněl napsat,používáme takové grafy : http://2i.cz/dd70c1eb38

#6 23. 10. 2013 19:03

robobobo
Reputace:   

Jinak mi ten č 2 vyšel takhle http://2i.cz/4b2594be6d

Zápatí