Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Nevíte někdo, jak vyřešit tuto limitu, aniž by se to převedlo na výraz:
, ze kterého lze dojít k cíli dvojím aplikováním l'Hospitalova pravidla.
To derivovani je opravdu (!) dlouhe, proto bych cekal, ze to jde vyresit nejakym trikem.
Ten prevod na vyraz obsahujici prirozeny logaritmus je v poradku. Zkus pouzit toto misto okamzite aplikace l'Hospitalova pravidla faktu, ze
. .....................(1)
Jinak receno, jses-li schopen dokazat, ze vyraz v logaritmu se blizi k jednicce, pak to vzdy jiz lze prepsat do tvaru ln(1+ neco), neco se blizi k nule. Ve tvem pripade
Vztah (1) nam pak rika, ze vztah ln(1+neco) lze nahradit v limite vyrazem "neco". To neco je ve tvem pripade ten vyraz v okrouhlych zavorkach vyse, pod nimz je napsano "upravit". Tak se zbavis logaritmu a vypocet muze byt jednodussi.
Bohuzel se mi to nezdarilo, vysledek puvodni limity je 4/5. Nevim, jestli jsi vlastne psal odhad nebo jsi se dostal az reseni, jestli ma smysl se pokouset dal to zkouset nebo radeji zkusit nejaky jiny postup..
No zkusil jsem to a trval mi ten vypocet tak asi 30 vterin. Je to skutecne ve vysledku 4/5. Pouzil jsem to, co jsem napsal a po nejakych jednodussich upravach jednou l´Hospital (velice trivialni, totiz potreboval jsem derivovat jen funkce "x", "4^x" a "5^x").
Ted bohuzel nemam cas to sem napsat, ale zitra by to mohlo vyjit.
Hezky vecer ...
Tak jsem na to sedl ještě jednou a už se zadařilo :-), díky moc za pomoc
- "co jsem přidal, to vezmu zpět", proto násobím převráceným zlomkem - jen nevím, jestli jsem tím neudělal nějakou chybu, myslím tím jmenovatelem pod logaritmem; prostřední součinitel se rovná jedná
- vykrátil jsem jedno "x" a použiji l'Hospitalovo pravidlo
=
=
a konečně: 
2Saturday : Nejak mi ta Vase uprava z prvniho vyrazu na druhy nedava moc smyls :(.
Jak spravne naznacuje Marian uzije se vzorce
, kde si staci uvedomit, ze se to da prepsat do tvaru
.
Takze limita
se spocita tak, ze rozsirujete vyrazem
.
Tedy
.
jak jsem to kopiroval, tak jsem v tom logu zapomnel dodat "x", je to nyni uz spravne?
rozsireni tim zlomkem je videt a pak je tam pouzito to, co navrhoval Marian, tedy pricteni a odecteni jednicky v logaritmu
Ano, tak je to skutecne spravne. Jen ten l´Hospital muze byt proveden jeste jednoduseji. Uvedomte si, ze vyraz
se nemusi pri aplikaci l'Hospitala jiz vyskytovat. Lehceji receno, lze tam jiz dosadit hodnotu x=0. Cili ve jmenovateli zbyde pouze faktor "x". Ten se jiz derivuje mnohokrat lepe ...
Stránky: 1