Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Narazil jsem na jeden příklad, který mi jaksi nejde vyřešit, respektive postrádám i jen nápad, co s ním.
Mohl by mi někdo pomoct?
Znění příkladu:
Sestrojte přímku, která bude procházet bodem A a nepřístupným průsečím přímek p a q
Zde obrázek:
http://www.jpeg.cz/obrazek/81j
Za případné nápady, postupy, cokoliv... budu vděčný :).
Ahoj ↑ Balalajka:,
Tento zaujimavy problem sa da vyriesit viacerymy sposobmy.
Napr mozes sa zamysliet sa nad tymto.
Cez bod A ved rovnobezku z kazdou danou priamkou, ( ktore nemaju pristupny ten ich priesecnik) uvazuj body prieseku narysovanych priamok z tymy dvomy danym y priamkamy.
Pokracuj!
↑ Balalajka:
Ahoj,
využívá se toho, že nepřístupný průsečík je středem stejnolehlosti:
Sestrojí se libovolný trojúhelník s vrcholem A dle obrázku, a pak libovolný podobný s rovnoběžnými stranami...
Ahoj ↑ Eratosthenes:,
Vyraz : vyuziva sa! Je priliz silny...skor treba povedat da sa vyuzit.
Zda sa mi trochu skoda, ze davas okamzite jedno riesenie co kolega moze odkopirovat bez rozmyslania ( a zajtra ho mozno nedokaze sam vyriesit).
Poznamka:
V mojom prispevku som upozornil, ze toto otvorene cvicenie ma viacej moznych rieseni, ako prist k dobrej odpovedi.
Co by ste skusili vy?
Otvorene cvicenie = cvicenie, ktoreho text nenuti citatela pouzit presne urcenu metodu.
Ako vidim, nikto si nevsimol to mimoriadne cvicenie.
(prave som pocital kolko roznych sposobov ma napadne, a som na 12-tych roznych rieseniach... i ked niektore nie su stredoskolske)
Napr. jedno riesenie vyuziva vysky v trojuholnika. Dokazete ho najst?
↑ vanok:
I já znám samozřejmě víc způsobů, jak to udělat. I já umím půlit úhlopříčky rovnoběžníka, i já z bodu A klidně vyrobím ortocentrum trojúhelníka. Přesto výraz "využívá se stejnolehlosti" za silný nepovažuju. Ono se jí totiž opravdu využívá. A využívá s jí opravdu hojně, protože (třeba na rozdíl od toho rovnoběžníka) nemůže selhat...
↑ Eratosthenes:
Najprv ta pozdravujem!
Ja nehovorim ze pre vela ludi to nie je prirodzena metoda. Ja som ta upozornil len na to, ze su mozne aj ine postupy.
Lebo z toho textu sa mi zdalo, ze pises ze ine metody neexistuju...( to je ten rozdiel, treba a moze sa) ale neber to kriticky, lebo ide len o malu poznamku.(Aj to ze je lepsie davat navody, ako hotove riesenia)
Som presveceny ze poznas vela riesenie, a mozno lepsie ako ja... ale ked ide o otvoreny problem, nie je ziadna pricina sa limitovat na jedno riesenie.
Co by si povedal, ak by ti to nejaky ziak vyriesil vdaka Desargues-ovej teoremy? (Dnes to nie je bezne, ale metoda je dokonala)
Inac, ak nejaka (dobra) metoda zlyha pre technicke priciny, to je lepsie(podla mna) ako odpisane riesenie, lebo dovoli jeho autorovy matematicky rozmyslat.
Tak ti prajem dobre pokracovanie tvojej kvalitnj praci na fore ... i ked nemame mozno vzdy rovnake nazory, ale ako civilizovani matematici sa dokazeme vzdy dohovorit.