Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2013 18:52

Balalajka
Reputace:   

Podobné zobrazení - přímky

Zdravím.
Narazil jsem na jeden příklad, který mi jaksi nejde vyřešit, respektive postrádám i jen nápad, co s ním.
Mohl by mi někdo pomoct?

Znění příkladu:
Sestrojte přímku, která bude procházet bodem A a nepřístupným průsečím přímek p a q

Zde obrázek:
http://www.jpeg.cz/obrazek/81j

Za případné nápady, postupy, cokoliv... budu vděčný :).

#2 24. 10. 2013 19:16

vanok
Reputace:   742 

Re: Podobné zobrazení - přímky

Ahoj ↑ Balalajka:,
Tento zaujimavy problem sa da vyriesit viacerymy sposobmy. 
Napr mozes sa zamysliet sa nad tymto.
Cez bod A ved rovnobezku z kazdou danou priamkou, ( ktore nemaju pristupny ten ich priesecnik) uvazuj body prieseku narysovanych priamok z tymy dvomy danym y priamkamy.
Pokracuj!

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 24. 10. 2013 19:17

Eratosthenes
Reputace:   140 

↑ Balalajka:

Ahoj,

využívá se toho, že nepřístupný průsečík je středem stejnolehlosti:

//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-10/34968_NEPRIST.png

Sestrojí se libovolný trojúhelník s vrcholem A dle obrázku, a pak libovolný podobný s rovnoběžnými stranami...

Budoucnost patří aluminiu.

#4 24. 10. 2013 19:30 — Editoval vanok (25. 10. 2013 02:10)

vanok

Ahoj ↑ Eratosthenes:,
Vyraz : vyuziva sa! Je priliz silny...skor treba povedat da sa vyuzit. 
Zda sa mi trochu skoda, ze davas okamzite jedno riesenie co kolega moze odkopirovat bez rozmyslania ( a zajtra ho mozno nedokaze sam vyriesit).

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 25. 10. 2013 17:12

vanok

Poznamka:
V mojom prispevku som upozornil, ze toto otvorene cvicenie ma viacej moznych rieseni, ako prist k dobrej odpovedi. 
Co by ste skusili vy?

Otvorene cvicenie = cvicenie, ktoreho text nenuti citatela pouzit presne urcenu metodu.

Srdecne Vanok

#6 26. 10. 2013 18:07

vanok

Ako vidim, nikto si nevsimol to mimoriadne cvicenie. 
(prave som pocital kolko roznych sposobov ma napadne, a som na 12-tych roznych rieseniach... i ked niektore nie su stredoskolske)
Napr. jedno riesenie vyuziva vysky v trojuholnika. Dokazete ho najst?

Srdecne Vanok

#7 26. 10. 2013 23:27

Eratosthenes
Reputace:   140 

↑ vanok:

I já znám samozřejmě víc způsobů, jak to udělat. I já umím půlit úhlopříčky rovnoběžníka, i já z bodu A klidně vyrobím ortocentrum  trojúhelníka. Přesto výraz "využívá se stejnolehlosti" za silný nepovažuju. Ono se jí totiž opravdu využívá. A využívá s jí opravdu hojně, protože (třeba na rozdíl od toho rovnoběžníka) nemůže selhat...

Budoucnost patří aluminiu.

#8 27. 10. 2013 00:38

vanok

↑ Eratosthenes:
Najprv ta pozdravujem!
Ja nehovorim ze pre vela ludi to nie je prirodzena metoda. Ja som ta upozornil len na to, ze su mozne aj ine postupy.
Lebo z toho textu sa mi zdalo, ze pises ze ine metody neexistuju...( to je ten rozdiel, treba a moze sa) ale neber to kriticky, lebo ide len o malu poznamku.(Aj to ze je lepsie davat navody, ako hotove riesenia)
Som presveceny ze  poznas vela riesenie, a mozno lepsie ako ja... ale ked ide o otvoreny problem, nie je ziadna pricina sa limitovat na jedno riesenie.
Co by si povedal, ak by ti to nejaky ziak vyriesil vdaka Desargues-ovej teoremy? (Dnes to nie je bezne, ale metoda je dokonala)
Inac, ak nejaka (dobra) metoda zlyha pre technicke priciny, to je lepsie(podla mna)  ako odpisane riesenie, lebo dovoli jeho autorovy matematicky rozmyslat.
Tak ti prajem dobre pokracovanie tvojej kvalitnj praci na fore ... i ked nemame mozno vzdy rovnake nazory, ale ako civilizovani matematici sa dokazeme vzdy dohovorit.

Srdecne Vanok

Zápatí