Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2013 15:28 — Editoval goffy (24. 10. 2013 17:36)

goffy
Reputace:   

Lineární závislost vektorů

Zdravím,

dostal jsem k vyšetření lineární závislosti

a (2;-7;-5)
b (3;-2;8)
c (13;-4;5)

dostal jsem se k rovnicím

2a - 7b - 5c = 0
3a - 2b + 8c = 0
13a - 4b + 5c = 0

řešit to tímhle způsobem nebo se to dělá jinak??? např. přes matici??

ještě jeden dotaz, z matice poznám jak, že se jedná o závislou/nezávislou? pokud se poslední řádek nedostane do samých 0, je to nezávislé??

děkuji

#2 24. 10. 2013 18:16 — Editoval mukel (24. 10. 2013 18:23)

mukel
Reputace:   

Re: Lineární závislost vektorů

vektory sú lineárne závislé, ak sá dajú zapísať ako lineárna kombinácia. Jeden (vybraný vektor musí byť lineárnou kombináciou tých ďalších dvoch.

To znamená, že sa dá zapísať napr. nejak takto
c= ka+lb

Ak to k a l vyhovuje kazdej rovnici, tak sú lin. kombináciou, čiže sú lin. závislé.
Len tie rovnice mas zle zapisane...

Pomohol som? Nemusíte ďakovať.
Zvyšenie reputácie postačí. ;-)

#3 25. 10. 2013 12:10 — Editoval goffy (25. 10. 2013 13:49)

goffy
Reputace:   

mukel napsal(a):

vektory sú lineárne závislé, ak sá dajú zapísať ako lineárna kombinácia. Jeden (vybraný vektor musí byť lineárnou kombináciou tých ďalších dvoch.

To znamená, že sa dá zapísať napr. nejak takto
c= ka+lb

Ak to k a l vyhovuje kazdej rovnici, tak sú lin. kombináciou, čiže sú lin. závislé.
Len tie rovnice mas zle zapisane...

...bez urážky a upřímně, tohle mi moc nepomohlo :D

dobře, rovnice opraveny:

2a + 3b + 13c = 0
-7a - 2b - 4c = 0
-5a + 8b +  5c = 0

když to hodím na matici, mám

(2 3 13 0)
(-7 -2 -4 0)
(-5 8 5 0)

ovšem dál se nehnu, jelikož to jsou tak ..... čísla...

#4 25. 10. 2013 18:03

Jozef3
Reputace:   

↑ goffy:
Dobře. Teď tu matici upravte do řádkově odstupňovaného tvaru. Pokud bude mít všechny tři řádky nenulové, pak to znamená, že vektory jsou lineárně nezávislé; pokud bude alespoň jeden řádek nulový, znamená to, že vektory jsou lineárně závislé.

#5 25. 10. 2013 18:20

goffy
Reputace:   

Jozef3 napsal(a):

↑ goffy:
Dobře. Teď tu matici upravte do řádkově odstupňovaného tvaru. Pokud bude mít všechny tři řádky nenulové, pak to znamená, že vektory jsou lineárně nezávislé; pokud bude alespoň jeden řádek nulový, znamená to, že vektory jsou lineárně závislé.

Ano, to vím...ovšem s takovými čísly se docela blbě počítá, bylo by možné, aby na to někdo koukl a zkusil to???

#6 25. 10. 2013 18:39

LukasM
Reputace:   193 

↑ goffy:
Vůbec nevíš jak vypadají hnusná čísla. Navíc stačí udělat jednu úpravu, a výsledek je vidět. Druhý řádek vynásob dvěma a přičti sedminásobek prvního. Třetí vynásob dvěma a přičti pětinásobek prvního. Tím dostaneš na začátku druhého a třetího řádku nulu. Pokud pak bude druhý řádek nějakým násobkem třetího, pak má příslušná soustava rovnic nenulové řešení, a vektory jsou tedy LZ.

#7 25. 10. 2013 18:48 — Editoval mukel (25. 10. 2013 19:49)

mukel
Reputace:   

↑ goffy:

c= ka + lb
---------------

13= 2k+3l
-4= -7k+ (-2l)
5= -5k+ 8l

---------------------
k=1
13=2*1+3l
-4= -7-2l
5= -5*1+8l
---------------------
10=3l  $\Rightarrow $ l= 10/3
3=-2l   $\Rightarrow $ l= -3/2
10=8l  $\Rightarrow $ l= 5/4

Z uvedeného vyplýva, že vektory sú lineárne nezávislé. (Nie sú lineárnou kombináciou.)

#8 25. 10. 2013 19:33

LukasM

↑ mukel:
Asi nechápu co je cílem tvého snažení. Ukázal jsi že k=1 tvou soustavu neřeší, ale to je tak všechno. Nebo mi něco uniklo?

Hlavně ale ani není pravda, že vektory jsou LN, když některý vektor nejde napsat jako kombinace ostatních. Např. soubor vektorů ((1,0,0),(0,1,0),(0,1,0)) je LZ, a přesto první vektor nejde nakombinovat ze druhých dvou. Tenhle postup bys musel provést pro každý ten vektor, abys něco dokázal. Jinými slovy, kdyby se ti řešení povedlo najít, mohl bys soubor označit za LZ. Kdybys ho nenašel, nemůžeš říct nic, dokud se nepokusíš nakombinovat i ty ostatní. Proto je také lepší vyjít přímo z definice LN/LZ, a pokoušet se ze všech tří vektorů nakombinovat nulový.

#9 25. 10. 2013 19:37 — Editoval mukel (25. 10. 2013 19:44)

mukel
Reputace:   

↑ LukasM:

No jasné, že nie su lineárne závisle, a to spm dokázal, čo mi stačí, pretože sa pýtali, či sú vektory lin. kombináciou a ja som ukázal, že nie.
Ukázal som len iný spôsob ako ukazoval kolega vyššie. To je všetko. Dá sa to urobiť aj tak aj tak.

Ja som to riešil takto. Ak to ale na objasnenie situácie nestačí, môžete si pozrieť toto:

Code:

http://www.priklady.eu/sk/Riesene-priklady-matematika/Linearne-utvary-v-priestore/Vektor-v-priestore.alej

Konkrétne príklad 7. Je to spôsob, ktorým to rieši vyššie ten, čo tému zakladal.

#10 25. 10. 2013 20:07

goffy
Reputace:   

LukasM napsal(a):

↑ goffy:
Vůbec nevíš jak vypadají hnusná čísla. Navíc stačí udělat jednu úpravu, a výsledek je vidět. Druhý řádek vynásob dvěma a přičti sedminásobek prvního. Třetí vynásob dvěma a přičti pětinásobek prvního. Tím dostaneš na začátku druhého a třetího řádku nulu. Pokud pak bude druhý řádek nějakým násobkem třetího, pak má příslušná soustava rovnic nenulové řešení, a vektory jsou tedy LZ.

Dopracova jsem se k tomuhle:

( 2  3  13  0 )
( 0 17 83  0 )
( 0 0 1275 0 )

takže závislé, ano?? :)

#11 25. 10. 2013 20:26

LukasM

↑ mukel:
Nedokázal jsi to. Udělal jsi naprostý nesmysl a na jeho základě došel k závěru, který se náhodou shoduje s tím správným. To na co odkazuješ není to co jsi udělal ty. V tom odkaze je soustava se třemi neznámými a bez pravé strany, tys použil soustavu se dvěma neznámými a pravou stranou. To není jedno. (Mimochodem, i ten odkazovaný postup je dost divnej. Když bych tak chtěl zkoumat soubor ((1,1,1),(0,1,1),(0,1,1), tak bych zvolil k=1, soustava by neměla řešení, a to by mně zajímalo jaký by autor udělal závěr.)

Tvá soustava nemá řešení - ovšem ani to jsi svým výpočtem neukázal. (Ona by mohla mít nějaké jiné řešení než k=1, je to soustava s pravou stranou, může mít jediné nenulové řešení.) Ale i kdybys to ukázal, nešlo by z toho udělat závěr, že vektory jsou LN. Zkus to pro vektory ((1,1,2),(2,2,4),(1,0,0)). Sestav tu soustavu tak jak jsi to udělal (třetí dej na pravou stranu), ona nebude mít řešení, a přesto jsou vektory LZ.

↑ goffy:
Pokud jsi dělal to co jsem navrhoval, vyšlo mi dole 1298. Ale to je celkem jedno, podstatné je jestli tam je nebo není nula. Není - a vektory jsou tedy lineárně NEzávislé. Zkus si přečíst tohle. Je to sice tři roky staré, ale funguje to furt stejně. Kolegyně tam dokonce dělá stejnou chybu jako udělal mukel.

#12 25. 10. 2013 20:34 — Editoval mukel (25. 10. 2013 20:51)

mukel
Reputace:   

↑ LukasM:

Došiel som k tomu, takisto ako ty, že vektory sú lineárne NEZÁVISLÉ. Tak nás to učili naši učitelia. A autor stránky je takisto stredoškolsky učiteľ, takže neviem, či je správne ho spochybňovať. Ale na to si už odpovedz sám.

Záver je ale rovnaký, vektory sú lin. NEZÁvislé.

K tvojmu druhému príkladu:

$\vec{u}(1,1,2)
\vec{v}(2,2,4)
\vec{w}(1,0,0)
$
--------------------
$\vec{u}= k\vec{v} + l\vec{w}

$
1=2k+l
1=2k+0l
1=4k+0l
-------------------
1=2k+l
1=2k  $\Rightarrow $ k= 1/2     $ \Rightarrow $  sú LIN. ZÁVISLÉ
2=4k  $\Rightarrow $ k=1/2
l=0

#13 25. 10. 2013 20:53

LukasM

↑ mukel:
A já znova říkám, že to cos tu udělal ty je něco jiného, a je to úplně blbě. Že je závěr rovnaký je sice hezké, ale možné odpovědi byly jen dvě. Kdybych si hodil kostkou a zrovna bych se trefil, taky to neznamená že správný postup je hodit si kostkou.

Zpochybňovat budu koho budu chtít, a to podle toho co tam je napsané, ne podle toho kdo je autor. A na rozdíl od tebe se na žádné učitele odvolávat nemusím.

A k tomu tvému "řešení" toho mého příkladu. Proč jsi na druhou stranu dal vektor u a ne vektor w? Nebo zkoušíš všechny tři?

#14 25. 10. 2013 21:00

goffy
Reputace:   

...omlouvám se, že jsem asi dosti natvrdlý...ovšem samostudiem věci, kterou vidím poprvé v životě, hold to není hned...

ano, s tou 1298 je to pravda, upsal jsem se.

takže ještě jeden blbý dotaz na závěr...

aby byly závislé, muselo by to vypadat takto??

(  2   3   13   0 )
(  0  17  83   0 )
(  0   0    0   0 )

to je snad vše...

děkuji za rady

#15 25. 10. 2013 21:00

mukel
Reputace:   

↑ LukasM:

ani ja sa na nikoho neodvolavam, povedal som to len medzi recou... musi to ist aj pri ostatnych dvoch sposoboch... takze sa mi nechce rozpisovat vsetky... je jedno, ci ktory vektor si zvolim , musi to vyjst zo vsetkymi tromi...

#16 25. 10. 2013 21:05

LukasM

↑ goffy:
Ano. Přečti si to vlákno na které jsem ti poslal odkaz. Je to sice trochu dlouhé, ale když ho projdeš, pochopíš to.

↑ mukel:
No, to právě nevyjde. Když jsou vektory LZ, jde některý z vektorů nakombinovat z ostatních, to ano. Ale to ještě neznamená, že tak musí jít nakombinovat každý.

#17 25. 10. 2013 21:07 — Editoval mukel (25. 10. 2013 21:09)

mukel
Reputace:   

↑ LukasM: tak ktory to nejde nakombinovat??? nech to zistime...napis konkretne

#18 25. 10. 2013 21:13

LukasM

↑ mukel:
Ok, tak mi najdi čísla k,l, která splní
$k\cdot \begin{pmatrix}1\\1\\2\end{pmatrix}+l\cdot \begin{pmatrix}2\\2\\4\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1\\0\\0\end{pmatrix}$.

#19 25. 10. 2013 21:20

mukel
Reputace:   

↑ LukasM: ak to nejde, tak nie su linearne zavisle

#20 25. 10. 2013 21:22

LukasM

↑ mukel:
Ve 20.34 jsi tu sám napsal že jsou. Tak jak teda?

#21 25. 10. 2013 21:24

mukel
Reputace:   

↑ LukasM: A ty si v 20.26 napisal toto:

Zkus to pro vektory ((1,1,2),(2,2,4),(1,0,0)). Sestav tu soustavu tak jak jsi to udělal (třetí dej na pravou stranu), ona nebude mít řešení, a přesto jsou vektory LZ.

#22 25. 10. 2013 21:30

LukasM

↑ mukel:
No a co s tím?

#23 25. 10. 2013 21:32

mukel
Reputace:   

↑ LukasM:

povedal si "ona nebude mít řešení, a přesto jsou vektory LZ." ale teraz si nasiel kombinaciu, kde sa neda najst k,l take aby to slo napisat nie??? Cize NIE su lin kombinaciou... aj ked ty si povedal nieco ine nie???

#24 25. 10. 2013 21:41

LukasM

↑ mukel:
Začínáš se dost ztrapňovat. Otázky "Jsou vektory lineárně závislé" a "Je vektor c lineární kombinací vektorů a,b" nejsou otázky na to samé. Někde si přečti co to je lineární závislost a nezávislost vektorů (třeba v tom vlákně co jsem na něj dával odkaz), a než tomu budeš rozumět, nesnaž se s tím ostatním radit.

Já si nikde neprotiřečím (snad). Naopak ty jsi tu ten soubor označil za LZ i za LN. Rozlišuj "lineární závislost" a "lineární kombinace".

#25 25. 10. 2013 21:52

mukel
Reputace:   

↑ LukasM:Nie, neprotirecis??? Si si isty???

Hlavně ale ani není pravda, že vektory jsou LN, když některý vektor nejde napsat jako kombinace ostatních. Např. soubor vektorů ((1,0,0),(0,1,0),(0,1,0)) je LZ, a přesto první vektor nejde nakombinovat ze druhých dvou. (19.33)

Zkus to pro vektory ((1,1,2),(2,2,4),(1,0,0)). Sestav tu soustavu tak jak jsi to udělal (třetí dej na pravou stranu), ona nebude mít řešení, a přesto jsou vektory LZ. (21.30)

Nezdaju sa ti tieto vypovede (tvoje) protirecive??? Mne ano.

Tu je def. linearnej zavislosti:

DEF: Vektory u, v, w, ...,z sa nazývajú lineárne závislé práve vtedy, keď aspoň jeden z nich je LIN. KOMBINACIOU ostatných. Hovoríme tiež, že sústava vektorov u, v, w , ...,z je LINEARNE ZAVISLA.

A k tomu, ci niekomu radim, alebo nie je len moja vec. Budem radit, pretoze viem, ze to co poradim je spravne, ak by som o tom mal pochybnosti, tak to NIKDY NEnapisem.

Zápatí