Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
zkus na začátek použit MAW z úvodního tématu, pokud ještě něco zůstane nejasné, tak se ještě ozvi. Je lepší do tématu dávat jen jednu úlohu viz pravidla. Děkuji.
Omlouvám se za 2 úlohy v tématu. Ještě než jsem je zadal tady, tak jsem zkoušel wolfram integrator a Maximu. Výsledek jsem sice získal, ale bez postupu a to jak k němu dojít netuším. Stejně tak po použití Vámi nabízeného MAW na Mendelově U.
Jinak u prvního integrálu jsem zkoušel substituci
, pak vytknout a krátit. V čitateli bude jednočlen, ve jmenovateli dvojčlen -> takže jsem dělil. Dělení vyšlo se zbytkem a právě s tím zbytkem mám problém.
U toho druhého integrálu netuším vůbec. MAW nabízí substituci s tengensem, ale nevím ani jak dojít k ní.
Děkuji
↑ natan1:
děkuji, je lepší hned na úvod přidat komentář (i odkaz) na použití online nástroje.
1) úloha se mi zda nápad dobrý, snad bych nejdřív z jmenovatele vytkla
, upravila krácením s čitatelem a až na upravený zápis použila substituci, bude to přehlednější.
2) tg(x/2) je "univerzální substituce", která MAW má zřejmě zavedenou jako první krok, ale můžeš vybírat i z jiných možností. V každém případě i proklikáním MAW dojdeš na postup. V historii vidím pouze 2 kroky, zkus ještě doklikat.
Ale osobně bych v tomto zadání použila převody sin(x) a cos(x) na poloviční úhly přes vzorec na dvojnásobný, potom po použití
měl bys dojit k dobré úpravě. Tak se ozvi, zda pomohlo.
1) Vytýkání jsem zkoušel, ale zamotal jsem se do toho ještě více. Nicméně substitucí, krácením a dělením mnohočlenem jsem došel k http://2i.cz/85ca6b4192 Vznikly teda 3 integrály. S prvními dvěma není problém, ale s tím třetím jsem nepohnul.
2) Snažil jsem se použít vzorce, které doporučujete. Výsledek přikládám http://www.2i.cz/7b2485af7c . Nijak moc se to nezjednodušilo.
Děkuji za další případné rady.
↑ natan1:
děkuji, u 1) pro 3. integrál pomůže substituce
. Úpravy jsem nekontrolovala.
Mé vytýkání by bylo
, ale to není tak podstatné, pokud jsi upravil i svoji cestou.
2) asi máš pravdu, zřejmě jsem byla nepozorná při úpravě znamének, zkusím ještě něco vymyslit, abychom nepotřebovali substituci tg(x/2), ale když nepůjde, tak použijeme tuto substituci - asi budeme muset použit univerzální substituci.