Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 10. 2013 19:20

natan1
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet integrálů

Prosím o pomoc:

$\int_{}^{}\sqrt{x}/(\sqrt[3]{x^{2}}-\sqrt[4]{x})dx$

$\int_{}^{}(1+\sin x +\cos x )/(1-\sin x -\cos x) dx$

Děkuji

#2 27. 10. 2013 20:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet integrálů

Zdravím,

zkus na začátek použit MAW z úvodního tématu, pokud ještě něco zůstane nejasné, tak se ještě ozvi. Je lepší do tématu dávat jen jednu úlohu viz pravidla. Děkuji.

#3 28. 10. 2013 10:52

natan1
Zelenáč
Reputace:   

Omlouvám se za 2 úlohy v tématu. Ještě než jsem je zadal tady, tak jsem zkoušel wolfram integrator a Maximu. Výsledek jsem sice získal, ale bez postupu a to jak k němu dojít netuším. Stejně tak po použití Vámi nabízeného MAW na Mendelově U.

Jinak u prvního integrálu jsem zkoušel substituci $t=\sqrt[12]{x}$, pak vytknout a krátit. V čitateli bude jednočlen, ve jmenovateli dvojčlen -> takže jsem dělil. Dělení vyšlo se zbytkem a právě s tím zbytkem mám problém.

U toho druhého integrálu netuším vůbec. MAW nabízí substituci s tengensem, ale nevím ani jak dojít k ní.

Děkuji

#4 28. 10. 2013 14:11

jelena
Jelena

↑ natan1:

děkuji, je lepší hned na úvod přidat komentář (i odkaz) na použití online nástroje.

1) úloha se mi zda nápad dobrý, snad bych nejdřív z jmenovatele vytkla $\sqrt[4] x$, upravila krácením s čitatelem a až na upravený zápis použila substituci, bude to přehlednější.

2) tg(x/2) je "univerzální substituce", která MAW má zřejmě zavedenou jako první krok, ale můžeš vybírat i z jiných možností. V každém případě i proklikáním MAW dojdeš na postup. V historii vidím pouze 2 kroky, zkus ještě doklikat.

Ale osobně bych v tomto zadání použila převody sin(x) a cos(x) na poloviční úhly přes vzorec na dvojnásobný, potom po použití $1=\sin^2(x/2)+\cos^2(x/2)$ měl bys dojit k dobré úpravě.  Tak se ozvi, zda pomohlo.

#5 29. 10. 2013 11:14

natan1
Zelenáč
Reputace:   

1) Vytýkání jsem zkoušel, ale zamotal jsem se do toho ještě více. Nicméně substitucí, krácením a dělením mnohočlenem jsem došel k http://2i.cz/85ca6b4192 Vznikly teda 3 integrály. S prvními dvěma není problém, ale s tím  třetím jsem nepohnul.

2) Snažil jsem se použít vzorce, které doporučujete. Výsledek přikládám http://www.2i.cz/7b2485af7c . Nijak moc se to nezjednodušilo.

Děkuji za další případné rady.

#6 29. 10. 2013 12:12 — Editoval jelena (29. 10. 2013 12:40)

jelena
Jelena

↑ natan1:

děkuji, u 1) pro 3. integrál pomůže substituce $t^5-1=u$. Úpravy jsem nekontrolovala.

Mé vytýkání by bylo $\frac{\sqrt{x}}{\sqrt[3]{x^{2}}-\sqrt[4]{x}}=\frac{\sqrt{x}}{\sqrt[4]{x}(\sqrt[12]{x^{5}}-1)}$, ale to není tak podstatné, pokud jsi upravil i svoji cestou.

2) asi máš pravdu, zřejmě jsem byla nepozorná při úpravě znamének, zkusím ještě něco vymyslit, abychom nepotřebovali substituci tg(x/2), ale když nepůjde, tak použijeme tuto substituci - asi budeme muset použit univerzální substituci.

Zápatí