Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, máme za úkol proložit časovou řadu nějakým trendem a chtěl bych použít exponenciální trend. Potřeboval bych poradit, jaké předpoklady je v této situaci potřeba ověřit. Doteď jsme používali pouze polymoniální trendy, stačí tytéž předpoklady i pro exponenciální trend? Díky všem za odpověď
Ahoj,
pro exponencionální trend by měly být koeficientu růstu byt přibližně konstantní. Můžeš taky data proložit jiným trendem a spočíst si Reziduální součet čtverců, to samé pro exponencionální trend a poté výsledné veličiny porovnat. Čím menší, tím lepší. Také můžeš porovnat indexy determinace, nebo provést F test atd...
Ovšem je nutné použít dobrou metodu výpočtu odhadů parametrů. Metoda log transformace ti nejspíš nedá dostačující výsledek.
Ano, podíly sousedních hodnou jsou přibližně konstantní a koeficient determinace a reziduální součet čtverců jsem počítal, ale ty mi slouží k porovnávání trendů mezi sebou. Mě jde o předpoklady, za jakých můžu můžu tohle všechno dělat. Např. u těch polynomiálních trendů jsem ověřovali homoskedasticitu dat, nekorelovanost reziduí apod.
Já si nemyslím, že se jedná o předpoklady pro použití vhodného trendu. Ty testy jsou víceméně o ověření hypotéz, které slouží při analýze náhodné složky. Trend totiž může být zvoleně správně, ovšem výpočet odhadů parametrů můžou být nepřesné a tudíž i výsledné testy. Každopádně testy si klidně spočti a jelikož máš za úkol proložit data trendem tak bych zkusil jiné a porovnal ty RSS
Stránky: 1