Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim. Mam funkciu f
a mam k nej vypocitat asymptotu. Na internete som pozeral ze sa to rata podla vzorca
ale neviem zacat prvym krokom. Akakolvek rada bude dobra
Zkusil bych najit nejaky podobny vyreseny priklad a podival se, co se dela jako prvni krok.
↑ Jesus19:
Ten vzorec pro výpočet směrnice asymptoty není správný. Navíc není vůbec nutno počítat derivaci, kterou vyžaduje tvá varianta vzorce (o kterém tvrdím, že je nesprávný; přesněji: existují funkce, které mají asymptotu v nevlastním bodě, přesto uvedená limita pro koeficient k neexistuje).
Docela by mě zajímalo, odkud ten vzorec máš.
:-)
Správná varianta vzorce pro směrnici tečny v nevlastním bodě má mít tvar
C↑ Jesus19:
Řekl bych, že stačí rovnici upravit:
a je zřejmé, že pro
platí
, čili jedna asymtota
(rovnoběžná s osou x) má rovnici y = -3.
Dále pro
platí
, čili druhá asymptota
(rovnoběžná s osou y) má rovnici x = -4.
↑ Jesus19:
Ne, snad je to vidět - jen jsem v čitateli odečetl a přičetl 12 (tím se hodnota čitatele nezměnila), pak jen vhodná úprava.

ale v čitateli máš predsa sčitanie, tak musiš každe samostatne deliť
↑ Jesus19:
Tak přes limity:

--> asymptota y = -3,
asymptota rovnoběžná s osou y se takto zjistit nedá.
↑ Jj:
prosimta teras ktore je spravne to pres limity ci to kratsie a este mi vysvetli preco si dal -0 krat anie -1 krat ako som to mal ja a inac to je vysledok neni tam neco v tvare ze ma niaky prepis alebo tak
Zdravím v tématu,
dívala jsem se, jaká je situace na ústavu kolegy ohledně studijních materiálů - no není to tak zle (i když esteticky citlivější typografové ↑ kaja.marik:, ↑ Marian: by se měli trochu obrnit :-)
↑ Jesus19:
prosím Tebe, z čeho konkrétně studuješ? V tématu jsi mluvil o 3 typech (asymptot) - co jsou to za typy?
Jesus19 napsal(a):
↑ Marian:a to este lomeno x mi vynde
no a teras druhy vzorec
je ze
ale nevem co bude hore a nasledne newem co a aky mi vznikne predpis
Tento příspěvek, pokud by byl napsán pořádně a bez chyb v použití vzorců (+ dostudovat práci s úpravou zlomku i když v tomto případě nebude třeba používat), by už mohl dovést i k cíli, ale mám dojem, že takovým stylem studia nedojdeš nikam.
Jesus19 napsal(a):
prosimta teras ktore je spravne to pres limity ci to kratsie a este mi vysvetli preco si dal -0 krat anie -1 krat ako som to mal ja a inac to je vysledok neni tam neco v tvare ze ma niaky prepis alebo tak
V postupech kolegů se využívá buď SŠ metoda vyšetření asymptot lineárně lomené funkce (u vás v odkazech jsem našla), která je na míru tomuto typu funkcí. Nebo univerzálnější metoda vyšetření asymptot s užitím derivací. Obě metody při správném použití musí dávat pro stejnou funkci stejný výsledek.
Ještě prosím o větší pozornost při umístění čárek a teček do vět, bez toho je čtení obtížné. Děkuji.