Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, asi jsem nepochopila zcela zadání domácího úkolu, bohužel nám byl zaslán tento víkend e-mailem a nemám se tedy jak optat učitelky, zadání zní: Jsou dané výrazy ekvivalentní: $x^{2} + 16 a (x - 4) * (x + 4)
- nevím zda mezi nimi má být rovná se, nebo zda má být každý řešen zvlášť a upřímně ani moc nevím jak je mám řešit.
Předem moc děkuji za vaši pomoc =)
↑ janca361: Aha, já si tím právě nebyla úplně jistá, moc děkuji a mohla bych se na vás obrátit až to budu mít vyřešené, pro jistotu že jsem to řešila správně? Děkuji
↑ janca361: Jsou tedy nebo ne? Mě vyšlo 0=32 je to tedy ekvivalentní?

↑ Teereeza:
Nejsou.
Pokud upravíš levou stranu dostaneš
a to se nerovná:
.
0 se nerovná 32. Tahle rovnost neplatí. Proto nejsou výrazy ekvivalentní
↑ Teereeza:
Že z předpokladu
plyne nepravdivý výrok (0=32) znamená
důkaz sporem, že rovnost
není splněna pro žádné
.
↑ janca361: Takže rovnici budu řešit takto?

→ a to se tedy nerovná, takže rovnice ekvivalentní není, ano?
↑ gadgetka: Takže rovnici budu řešit takto?

→ a to se tedy nerovná, takže rovnice ekvivalentní není, ano?
- a to bude konečná úprava jestli tomu dobře rozumím, na závěr tedy napíšu že rovnice ekvivalentní není, správně?

Ano. Výrazy nejsou ekvivalentní, čili nerovnají se. Pravou stranu můžeš rovnou upravit podle vzorečku
. Ušetříš tím řádek a profesor(ka) uvidí, že ho (ten vzoreček) umíš používat... ;)
↑ gadgetka: Dobře, vynechám tedy ten řádek s roznásobováním a nemusím to tedy pak už krátit až do fáze výsledku
jo?
↑ gadgetka: moc děkuju můžu se na tebe (vás) ještě obrátit s dalšíma příkladama?