Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V rovnici přímky p zvolte číslo m tak, aby přímka p byla rovnoběžná s přímkou q.

výsledek je m= -2
---------------------
zkusila jsem jako dosadit místo x číslo
ale pak jsem si říkala, jak mám vědět y a m
↑ gadgetka:
...ale jak to mám postupně vypočítat, aby mi výsledek vyšel?
↑ AnyH:
zdravím,
přímky budou rovnoběžné, pokud mají rovnoběžné normálové (nebo směrové) vektory, nemusí být "stejné", stačí, když vektor jedné přímky je k-násobkem druhé. Tedy vyřešit soustavu rovnic:

Je všemu rozumět? A oceňuji, že již máš aktivní přístup k řešení problému. Děkuji.
↑ gadgetka:
Tak jednoduché! Furt mi vrtalo hlavou, jak to že to nevychází..a ono má být jinak! Díky za pomoc :)
Normálový vektor přímky q je (1;8). Přímka p je rovnoběžná, čili její normálový vektor je stejný či je násobkem normálového vektoru přímky q tak, jak zde už psala jelena.
Proto musí platit:

↑ gadgetka:
já to pořád nechápu :( (navíc matika je pro hodně těžká, nemám tomu pochopení)

Napiš mi, jaký je normálový vektor přímky p a jaký je normálový vektor přímky q ze zadání, které jsi sem napsala.
↑ gadgetka:
já vůbec nevím jak vypočítat ten normálový vektor přímky :(
Já ho nechci vypočítat. Já chci, abys mi ze zadání těch přímek napsala souřadnice normálových vektorů.