Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
řeším následující problém. Teplotní roztažnost je definovaná vztahem
což vede na řešení
Nicméně na na Wikipedii a všude jinde je uváděn vztah
Pokud budeme volit velká
a velká alpha (řádově
), budou se výsledky značně lišit. Samozřejmě stačí v jednom ze vztahů předefinovat
, nicméně nevím, ve kterém z těchto vztahů je
přibližně lineární a který potřebuje
opravit.
Děkuji za odpovědi.
Podle mě je prostřední rovnice přesně správně, protože vychází přímo z té definice.
Třetí rovnici, zdá se, získali na Wikipedii tak, že nejdřív přepsali diferenciály jako delty, a když pak zohlednili závislost alfy na teplotě, "zapomněli", že místo
jim tam zůstalo
z toho předchozího zjednodušeného vzorce :-).
↑ KennyMcCormick:
Já osobně jsem dospěl k závěru, že druhá rovnice je sice správně, ale pro reálné materiály je hodnota
tak malá, že pro libovolný rozdíl teplot platí
, a proto můžeme použít třetí (aproximovanou) rovnici. Nicméně bych rád viděl nějaké experimentální výsledky, které potvrzují, že je ta změna v objemu skutečně exponenciální.
↑ MirekH:
Nevím, ale přijde mi že z toho vztahu pořád ještě neplyne, že by nárůst měl být exponenciální. To by platilo v případě, že
není funkcí teploty, což není pravda, a o skutečném průběhu závislosti bude rozhodovat právě závislost
.
Třetí vzorec vznikl ze druhého pro malé hodnoty
, to je vidět okamžitě po roztaylorování té exponenciely ve druhém vzorci a dosazení
. Další aproximace je právě zanedbání závislost
, což dává ten vzoreček známý ze SŠ.
Nevím jestli to odpovídá na tvou otázku. Druhá rovnice je přesnější než třetí, ale pokud ti opravdu jde o velké teplotní rozdíly, bez znalosti toho jak se mění
s teplotou je ti stejně na prd.
↑ MirekH:Ahoj, a čo povieš na vodu?
http://dev.physicslab.org/Document.aspx … ansion.xml
Tam nám už len nekonečný Taylor pomôže :-)