Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 11. 2013 16:36

Permo
Reputace:   

limita s gon. funkcí

Ahoj, potřebovala bych poradit s limitou
$\lim_{x\to0}\frac{\sin x-\text{tg}x}{x\sin ^{2}x}$
2x jsem použila l hospitalovo pravidlo

$\lim_{x\to0}\frac{\cos ^{3}x-1}{\cos ^{2}x \cdot 2\sin x\cos x }=\lim_{x\to0}\frac{-3\sin x\cos x}{-3\cos x\sin x\cdot 2\sin x+2\cos ^{4}x}$ 

= 0

a nejsem si jistá s tou nulou

• (téma jako vyřešené označil(a) Permo)

#2 03. 11. 2013 16:55

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: limita s gon. funkcí

↑ Permo:

$\(x\sin^2(x)\)'=\sin^2(x)+2x\sin(x)\cos(x)=\sin^2(x)+x\sin(2x)\neq2\sin(x)\cos(x)$

Já bych si ten výraz spíš nejdřív upravil
$\frac{\sin(x)-\tan(x)}{x\sin^2(x)}=\frac{1-\frac{1}{\cos(x)}}{x\sin(x)}=\frac{\cos(x)-1}{x\sin(x)\cos(x)}=\frac{2\cos(x)-2}{x\sin(2x)}$
a až pak derivoval.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 03. 11. 2013 17:35

Permo
Reputace:   

↑ byk7:
děkuji, teď to vyšlo. Ale jak mě to má napadnout, že to mám napřed upravit  nevím.

#4 04. 11. 2013 10:37

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

To je trochu filozofická otázka.

Každá úprava by vo všeobecnosti mala viesť k zjednodušeniu príkladu resp. k rozkladu na síce väčší počet úloh, ale z hľadiska zložitosti jednoduchších ba až triviálnych, kedy dostaneš niekoľko "dobre definovaných" výrazov, ktoré sa počítajú oveľa ľahšie než pôvodne zadaný vzťah.

Konkrétne v tomto príklade máš sínus v mocnine a tangens. Goniometrická funkcia v mocnine, ešte k tomu v menovateli, dosť naznačuje možnú úpravu výrazu, hlavne keď mocnina je vyššia alebo rovná 3. To môže viesť na krátenie členov v čitateli, úpravu cez súčtový vzorec a pod. Tangens patrí síce medzi elementárne goniometrické funkcie, ale súčtové vzorce na tangens nepatria medzi tie najčastejšie využívané, alebo tiež napr. keď riešiš limitu alebo deriváciu nejakého výrazu v bode, kde je tento výraz nespojitý práve vďaka tomu tangensu, tak úprava na podiel sínusu a kosínusu sa tu priam núka, pretože síce miesto jednej funkcie dostaneš podiel dvoch funkcií, ale zato spojitých na celom intervale.

#5 04. 11. 2013 12:28

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Permo:

Ale jak mě to má napadnout, že to mám napřed upravit  nevím.

To je věc zkušenosti.  Já bych ty úpravy vedl trochu jinam:

$\frac{\sin(x)-\tan(x)}{x\sin^2(x)}=\frac{1-\frac{1}{\cos(x)}}{x\sin(x)}=\frac{\cos(x)-1}{x\sin(x)\cos(x)}=-2 \frac{\frac{1-\cos x}{2}}{x\sin x \cos x} =\\= -2 \cdot \frac{\sin^2 \frac{x}{2}}{x\cdot \frac{\sin 2x}{2}} =-2 \cdot \frac{\sin^2 \frac{x}{2}}{x^2\cdot \frac{\sin 2x}{2x}} = -2 \cdot \frac{\sin^2 \frac{x}{2}}{4 \cdot \(\frac{x}{2}\)^2\cdot \frac{\sin 2x}{2x}} = \\=-\frac{1}{2}\cdot \(\frac{\sin \frac{x}{2}}{\frac{x}{2}}\)^2 \cdot \frac{2x}{\sin 2x} \to -\frac{1}{2} $ ,

pokud tam nemám numerickou chybu.

Zápatí