Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim. Najprv by som sa chcel spýtať aký je rozdiel medzi prvou deriváciou a druhou (ak niečo také existuje) a pomôcť s výpočtom:
Vypočítajte druhú deriváciu funkcie:
podľa dostupných informácii c sm d vás dostal som pokracoval takto:
a dalej som sa nevedel pohnuť.

↑ Jesus19:
Druhá derivace je výraz, který vznikne derivací výsledku z první derivace
Výsledek tvé práce se mi nezobrazuje
první derivace vychází takto 

↑ Jesus19:
ano. Před zderivováním zkusit (jestli půjde) zjednodušit

↑ Jesus19:
Nemá tam být derivace čitatele + jmenovatel , ale derivace čitatele krát jmenovatel
↑ Jesus19:
Zdravím,
mně vyšlo
(minus před 4), ale raději si to překontroluji pomocí nástrojů (MAW jsi našel?)
pro další úpravy mohu podělit čitatel jmenovatelem člen po členu:
a ještě trošku poupravuj. Druhou derivaci také můžeš kontrolovat ve WA (viz vzory vložení). Podaří se dokončit? Děkuji.
↑ Jesus19:
děkuji, ještě můžeš trošku upravovat první zlomek:
. Že x není 0, to se pravděpodobně řeklo hned na úvod v definičním oboru funkce.
ale i to neviem ci je spravne a o Maw som nevedel ale ked som to tam zadaval tak mi to vypisovalo chyby tak som na to nemal nervy a vypol som
MAW je zvýrazněn v úvodním tématu, které je třeba číst před vložením dotazu do VŠ. V pravém horním rohu MAW je odkaz na podporu, kde lze prokonzultovat případné chyby, co MAW nahlašuje. Aktuálně v historii MAW nevidím žádnou takovou funkci s chybovým hlášením. Tak zkus, prosím, vložit ještě jednou (do derivací). Děkuji.