Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
učím se určovat názvy množin se 2 operacemi a potřebovala bych poradit v těchto dvou věcech:
1. ověřování dělitelů 0 u oboru integrity - pokud je operace zadaná tabulkou, tak to chápu - vždy si najdu neutrální prvek v první tabulce a v druhé hledám, pokud ho dostanu ve 2. tabulce jako operaci některých nenulových prvků. Také je dokážu určit pokud pracuji s množinami zbytkových tříd. Ale mám problém, pokud mám operace zadané předpisem. Došlo mi, že pokud pracuji s čísli - např (Z,+,*), tak zde nic takového není (teda snad mi to došlo správně), ale na cvičeních jsme dělalil ještě jeden typ příkladů a zde si nevím rady:
např (Z,o,*) , kde operace o : xoy=x+y+2 a * je x*y=3xy ..... podle mého postupu který mě napadl jsem si našla neutrální prvek první operace - tj zde e=-2 a paj ho dosadila jako výsledek druhé operace:
3xy=e ... 3xy=-2.... xy=-2/3 ..... a ted jdu již intuitivně.... např zde c celých číslech neexistují, ale úpokud bych pracovala v reálných číslech, tak již taková čísla najdu.... chápu to dobře?
Jde mi čistě o příklad tohoto typu, nic složitějšího neděláme a z tabulky či se zbytkovými třídami to chápu. Děkuji.
2. Pokud ověřuji těleso, dělá mi problém podmínka, že množina bez nuly s druhou operací má být grupa...prosím je nějaký postup, kterým se to dá určit? nevím jak vylučovat tu 0...
Děkuji moc :)
Používání postupů, které tě napadnou, a rozumné uvažování je ta správná cesta. :) Není moc věcí, na které by se dal napasovat jeden univerzální postup -- ono by to pak bylo takové nudné, kdyby na všechno byl postup.
1: Aby komutativní okruh s jednotkou byl obor integrity, musí platit podmínka
-- ptáš se, jak tuhle podmínku ověřit? Ověřuješ ji správně -- prostě řešíš rovnici
a zajímá tě, jestli má nějaké řešení, ve kterém a ani b není e -- takové řešení by tu podmínku porušovalo. S operacemi, které jsi definovala, zjistíš, že řešení jsou tvaru
-- to se ti ale v celých číslech nepodaří, tedy řešení neexistuje, tedy podmínka je splněna.
Co se týče (pořád se stejnými operacemi), tak tam skutečně takové číslo najdeš. A skutečně tohle není obor integrity. Například platí
, byť ani jeden z činitelů není e.
Všechno máš teda správně. Proto mi není moc jasné, na co se ptáš -- mohla bys to upřesnit, pokud to stále není jasné?
2: Prostě tu nulu vynecháš... Například si vezmeme , kde
, operace jsou definovány jako zbytky po dělení pěti, tzn.
,
. Podíváme se, jestli je to těleso:
Jedna z podmínek je, že má být grupa. Jednotkový prvek to má, inverz se taky vždycky najde --
,
,
,
-- a je vidět, že inverzní prvek je vždycky něco nenulového, tedy existuje uvnitř té nosné množiny okradené o nulu. Tedy je to grupa. (A celé
skutečně je těleso.)
Univerzální postup, opět, asi existovat nebude. Musíš to ověřit podle toho, co dostaneš v definici.
Stránky: 1