Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 11. 2013 13:42

ajucha
Reputace:   

obsahy trojúhelníků

nevim si vubec rady s příkladem, kde mám vypočítat obsah trojúhelníků, když známe obsah jednoho trojúhelníka. Nepomohl by mi někdo, prosím?
zadání: Na straně BC trojúhleníka ABC jsou dány body P, Q tak, že |BP|=|PQ|=|QC|. Dále de dán bod R jako střed úsečky AC a průsečík M přímek  AP a BR. Vite-li, že |BPM|=1, určtebe obsahy S1=|PMRQ|, S2=|CRQ|, S3=|AMR|, S4=|ABM|.
Mám nakreslený obrázek, z kterého vím, že uhle |BMP| je shodný s uhlem |RMA|, a uhel |PMR| je shodny s uhlem |AMB|. Jak ale pokracovat?

#2 09. 11. 2013 16:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: obsahy trojúhelníků

Zdravím,

|BPM|=1 - rozumí se, že obsah trojúhelníku BPM je 1 kvadratická jednotka?

Začala bych tak, že si vyznačím výšku na str. BC jak v trojúhelníku BPM, tak v BQR. Potom platí, že poměr obsahu těchto trojúhelníků je $k^2=4$. Koeficient stejnolehlosti $k$ jsem odvodila z podobnosti trojúhelníků BMP a BRQ.
Odsud mám obsah PMRQ (jen to není trojúhelník, ale čtyřúhelník - tak?) $S1=\Delta BRQ-\Delta BMP$ (lze dosadit).

Potom zkus pracovat, že strana BC je rozdělena na 3 stejné díly, AC na 2 stejné díly a ještě si promyslet poměry obsahu (obdobně 1. úvaze). Podaří se pokračovat? Děkuji.

#3 09. 11. 2013 18:02

ajucha
Reputace:   

↑ jelena:
Když je tedy koeficient stejnolehlosti trojúhelníku BMP a BRQ roven 2, tak obsah trojúhelniku BRQ je 3? Nebo jak z koeficientu zjistím obsah trojúhelníku BRQ? Úvaho chápu, jen teď nevím, kolik je obsah toho trojúhelníku BRQ.
Dále vím, že jsou nějak podobné trojuhelniky BMP a AMR. Koeficient stejnolehlosti z bodu M je 2/3 - je to tak?
Nevím si rady.

#4 09. 11. 2013 20:22

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ ajucha:

koeficient stejnolehlosti k mám pro délkové rozměry, potom pro obsahy je "koeficient stejnolehlosti" $k^2$. Pokud platí $|BRQ|/|BMP|=4$, potom $|BRQ|=4|BMP|$ (pokračuji používat Tvé označení pro obsahy). Došla jsem na to tak, že vzorec pro trojúhelník je $S=\frac{av_a}{2}$, strany BQ a BR jsou v poměru 2:1, výšky také.

My můžeme tento závěr používat i dál, jelikož v trojúhelníku RCQ máme stejnou výšku jako v BRQ, ale poloviční délku strany ($|QC|=|BQ|/2$), opět lze odvodit výsledek pro poměr obsahu.

Zkusila jsem tuto úlohu pohledat - mají jinak úvodní předpoklad - vycházejí, že PM je střední příčka, ale potom je to podobné jako naše úvahy.

Tak se ještě ozvi, zda se podařilo (to popisování je náročné, abych nepřehodila písmenka a tak zmařila celý postup).

Zápatí