Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
nevim si vubec rady s příkladem, kde mám vypočítat obsah trojúhelníků, když známe obsah jednoho trojúhelníka. Nepomohl by mi někdo, prosím?
zadání: Na straně BC trojúhleníka ABC jsou dány body P, Q tak, že |BP|=|PQ|=|QC|. Dále de dán bod R jako střed úsečky AC a průsečík M přímek AP a BR. Vite-li, že |BPM|=1, určtebe obsahy S1=|PMRQ|, S2=|CRQ|, S3=|AMR|, S4=|ABM|.
Mám nakreslený obrázek, z kterého vím, že uhle |BMP| je shodný s uhlem |RMA|, a uhel |PMR| je shodny s uhlem |AMB|. Jak ale pokracovat?
Zdravím,
|BPM|=1 - rozumí se, že obsah trojúhelníku BPM je 1 kvadratická jednotka?
Začala bych tak, že si vyznačím výšku na str. BC jak v trojúhelníku BPM, tak v BQR. Potom platí, že poměr obsahu těchto trojúhelníků je
. Koeficient stejnolehlosti
jsem odvodila z podobnosti trojúhelníků BMP a BRQ.
Odsud mám obsah PMRQ (jen to není trojúhelník, ale čtyřúhelník - tak?)
(lze dosadit).
Potom zkus pracovat, že strana BC je rozdělena na 3 stejné díly, AC na 2 stejné díly a ještě si promyslet poměry obsahu (obdobně 1. úvaze). Podaří se pokračovat? Děkuji.
↑ jelena:
Když je tedy koeficient stejnolehlosti trojúhelníku BMP a BRQ roven 2, tak obsah trojúhelniku BRQ je 3? Nebo jak z koeficientu zjistím obsah trojúhelníku BRQ? Úvaho chápu, jen teď nevím, kolik je obsah toho trojúhelníku BRQ.
Dále vím, že jsou nějak podobné trojuhelniky BMP a AMR. Koeficient stejnolehlosti z bodu M je 2/3 - je to tak?
Nevím si rady.
↑ ajucha:
koeficient stejnolehlosti k mám pro délkové rozměry, potom pro obsahy je "koeficient stejnolehlosti"
. Pokud platí
, potom
(pokračuji používat Tvé označení pro obsahy). Došla jsem na to tak, že vzorec pro trojúhelník je
, strany BQ a BR jsou v poměru 2:1, výšky také.
My můžeme tento závěr používat i dál, jelikož v trojúhelníku RCQ máme stejnou výšku jako v BRQ, ale poloviční délku strany (
), opět lze odvodit výsledek pro poměr obsahu.
Zkusila jsem tuto úlohu pohledat - mají jinak úvodní předpoklad - vycházejí, že PM je střední příčka, ale potom je to podobné jako naše úvahy.
Tak se ještě ozvi, zda se podařilo (to popisování je náročné, abych nepřehodila písmenka a tak zmařila celý postup).