Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, pomohli byste mi, prosím, s řešením následující maticové rovnice A*X + B^T = E3 - 12*0 kde T je transpozice a E3 je jednotková matice 3x3
1 2 0 2 0 -1
A= 0 1 3 B= 1 1 1
0 1 2 -1 1 -2
Úpravami jsem došla k následujícímu a nevím, jak pokračovat dál:
1 2 0 -1 -1 1
0 1 3 * X = 0 0 -1
0 1 2 -1 -1 -1
Děkuju za pomoc!
↑ Margareeta:
Neviem, čo má znamenať to na konci 12*0, ak je to nula, tak prečo to tam píšeš?
Jjj, to je nula. Příklad je tak zadanej. Vím, že to nemá na počítání vliv, že to okamžitě zmizí, ale je to v zadání.
↑ Margareeta:
Vyjadrím maticu X:
Vypočítaš inverznú k A, odčítaš matice v zátvorke a potom vynásobíš.
Super, přesně tohle jsem tušila. V tom případě mám ještě jeden takovej dotaz inverzní matice se spočte jak? Že změním všechny znamínka na opačný?
↑ Margareeta:
Neverím, že ste sa neučili počítať inverzné matice. Stačí, keď zapíšeš:
Budeš robiť úpravy, na aké si zvyknutá pre ľavú stranu, pričom zahrnieš aj pravú. Snažíš sa maticu naľavo upraviť na jednotkovú maticu, a matica ktorá ti vznikne napravo je inverzná.
Spravím prvý krok:
Treba odčítať druhý riadok od tretieho, pričom to spravím pre všetkých šesť členov:
Mám pocit, že jsme se to neučili, ale to je jedno.... takže jsem to spočítala, tak jak jsi napsal a vyšla mi takováto inverzní matice:
1 4 -6
0 -2 3
0 1/3 -1/3
Je to dobře?
↑ Margareeta:
Ja neviem, ale môžeš si to overiť. Má totiž platiť identita:
↑ Margareeta:
Pokud se jedná o maticovou rovnici, jak píšeš, nelze pak přičítat k matici skalár, tedy číslo (ve tvém případě nulu). Podívej se dobře do zadání, je tam jistě místo nuly (která se zančí dosti podobně jako "0") písmeno O (snad je jasný rozdíl mezi 0 a O). Jedná se o tzv. nulovou matici. Na počítání nemá vliv, je-li vázána na jinou matici operací sčítání nebo odčítání matic (přesněji stejného typu). Pokud chodíš na VŠ - a to předpokládám s kolegy na fóru podle umístění tvého dotazu - pak při probírání matic jste museli probírat postup pro určení inverzní matice. Algoritmů k nalezení takovéto matice je hned několik. Dva nejpoužívanější jsou výpočet přes matici adjungovanou a výpočet pomocí řádkových úprav (ta se zpravidla nepoužívá, pokud je determinant vysoký, což nemusí být u matic vyšších řádů jednoduché zjistit). Obojí je v tomto případě snadné. Protože determinant je ve tvém případě roven -1, bude výpočet jednoduchý. Pro kontrolu, inverzní matice ti vyjde takto:
↑ lukaszh:
Nemůže se jednat o nulu. Jinak by neměla rovnice smysl. Nelze míchat jablka a hrušky dohromady. Adice matice a skaláru není definována. Musí to být matice nulová (zde jistě typu (3,3)). Je to špatně přepsaná úloha ze zadání sem na fórum.
↑ Marian: Ne ze bych snad chtel oponovat snad neomylnemu Marianovi, :-) ale osobne bych nemel zadny problem s oznacenim 0 (nula) jako nulova matice, analogicky 1 jako matice jednotkova. Z vyssiho algebraickeho pohledu je to zcela v poradku (okruhy), z jeste vyssiho pohledu kategorickeho je to dokonce snad vyzadovano (identicky morfismus splyva s neutralnim prvkem).
Z kontextu je totiz vzdy jasne, co clovek chce:
vs.
,
a kdyz to jasne neni, tak je jedno, jak se na to podivame
(jde o nasobeni dvou matic, z nichz jedna je jednotkova, nebo o nasobeni matice skalarem 1).
Stejne tak se preci clovek nepozastavuje nad tim, ze
v exponentu ma dva vyznamy (prevracena hodnota cisla a inverzni matice),
(tecka) ma dokonce tri vyznamy (nasobeni cisel, nasobeni matic, nasobeni matice skalarem), atd.
EDIT: Prirozene vnoreni okruhu R do okruhu ctvercovych matic libovolneho radu Mat(R) je
, kde jako 1 znacim matici jednotkovou. To ospravedlnuje i zapisy jako
, kde A a B jsou samozrejme matice.
↑ musixx:
Já nemohu než souhlasit a takto to chápu také. Nicméně v základních kurzech bych rozdíl mezi nulou a nulovou maticí vyžadoval. Ono tyto úlohy jsou pro ne-matematiky. Nerad bych proto, aby byly problémy v tom, že se dočkáme, že číslo nula je nulová matice. Šlo mi pouze o zdůraznění tohoto vztahu (ale to ty jistě víš). Nulová matice je jistě nulou v okruhu s nosičem jako množinou všech čtvercových matic s klasickými operacemi na ní. Jenže toto parta na ekonomické nebo jiné fakultě s menším kreditem matematické látky nikdy vědět nebude, neboť partie obecné algebry nejsou v jejich matematických kurzech zakomponovány (a ani být nemohou).