Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2009 19:59

Margareeta
Zelenáč
Místo: Rapotín
Reputace:   

Maticová rovnice

Ahojte, pomohli byste mi, prosím, s řešením následující maticové rovnice A*X + B^T = E3 - 12*0 kde T je transpozice a E3 je jednotková matice 3x3

1  2  0          2  0  -1
A= 0  1  3    B=  1  1  1
      0  1  2         -1  1 -2

Úpravami jsem došla k následujícímu a nevím, jak pokračovat dál:

1  2  0           -1  -1  1
  0  1  3 * X =    0  0  -1
  0  1  2           -1  -1  -1

Děkuju za pomoc!

#2 20. 01. 2009 20:09

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Maticová rovnice

↑ Margareeta:

Neviem, čo má znamenať to na konci 12*0, ak je to nula, tak prečo to tam píšeš?

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 20. 01. 2009 20:12

Margareeta
Zelenáč
Reputace:   

Jjj, to je nula. Příklad je tak zadanej. Vím, že to nemá na počítání vliv, že to okamžitě zmizí, ale je to v zadání.

#4 20. 01. 2009 20:13

lukaszh

↑ Margareeta:
Vyjadrím maticu X:

Vypočítaš inverznú k A, odčítaš matice v zátvorke a potom vynásobíš.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 20. 01. 2009 20:18

Margareeta
Zelenáč
Reputace:   

Super, přesně tohle jsem tušila. V tom případě mám  ještě jeden takovej dotaz inverzní matice se spočte jak? Že změním všechny znamínka na opačný?

#6 20. 01. 2009 20:23

lukaszh

↑ Margareeta:
Neverím, že ste sa neučili počítať inverzné matice. Stačí, keď zapíšeš:

Budeš robiť úpravy, na aké si zvyknutá pre ľavú stranu, pričom zahrnieš aj pravú. Snažíš sa maticu naľavo upraviť na jednotkovú maticu, a matica ktorá ti vznikne napravo je inverzná.
Spravím prvý krok:
Treba odčítať druhý riadok od tretieho, pričom to spravím pre všetkých šesť členov:

John Michel

#7 20. 01. 2009 20:44

Margareeta
Zelenáč
Reputace:   

Mám pocit, že jsme se to neučili, ale to je jedno.... takže jsem to spočítala, tak jak jsi napsal a vyšla mi takováto inverzní matice:

1      4       -6
  0     -2       3
  0    1/3  -1/3

Je to dobře?

#8 20. 01. 2009 20:45

lukaszh

↑ Margareeta:
Ja neviem, ale môžeš si to overiť. Má totiž platiť identita:
$\text{A}^{-1}\cdot\text{A}=\text{E}$

John Michel

#9 21. 01. 2009 00:54 — Editoval Marian (21. 01. 2009 01:03)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Margareeta:
Pokud se jedná o maticovou rovnici, jak píšeš, nelze pak přičítat k matici skalár, tedy číslo (ve tvém případě nulu). Podívej se dobře do zadání, je tam jistě místo nuly (která se zančí dosti podobně jako "0") písmeno O (snad je jasný rozdíl mezi 0 a O). Jedná se o tzv. nulovou matici. Na počítání nemá vliv, je-li vázána na jinou matici operací sčítání nebo odčítání matic (přesněji stejného typu). Pokud chodíš na VŠ - a to předpokládám s kolegy na fóru podle umístění tvého dotazu - pak při probírání matic jste museli probírat postup pro určení inverzní matice. Algoritmů k nalezení takovéto matice je hned několik. Dva nejpoužívanější jsou výpočet přes matici adjungovanou a výpočet pomocí řádkových úprav (ta se zpravidla nepoužívá, pokud je determinant vysoký, což nemusí být u matic vyšších řádů jednoduché zjistit). Obojí je v tomto případě snadné. Protože determinant je ve tvém případě roven -1, bude výpočet jednoduchý. Pro kontrolu, inverzní matice ti vyjde takto:
$ \mathbf{A}^{-1}=\left ( \begin{matrix} 1& 4& -6\nl 0& -2& 3\nl 0& 1& -1 \end{matrix} \right ). $

#10 21. 01. 2009 01:00 — Editoval Marian (21. 01. 2009 01:00)

Marian

↑ lukaszh:
Nemůže se jednat o nulu. Jinak by neměla rovnice smysl. Nelze míchat jablka a hrušky dohromady. Adice matice a skaláru není definována. Musí to být matice nulová (zde jistě typu (3,3)). Je to špatně přepsaná úloha ze zadání sem na fórum.

#11 21. 01. 2009 09:36 — Editoval musixx (21. 01. 2009 09:43)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ Marian: Ne ze bych snad chtel oponovat snad neomylnemu Marianovi, :-) ale osobne bych nemel zadny problem s oznacenim 0 (nula) jako nulova matice, analogicky 1 jako matice jednotkova. Z vyssiho algebraickeho pohledu je to zcela v poradku (okruhy), z jeste vyssiho pohledu kategorickeho je to dokonce snad vyzadovano (identicky morfismus splyva s neutralnim prvkem).

Z kontextu je totiz vzdy jasne, co clovek chce:
$\begin{pmatrix}3&3\nl3&3\end{pmatrix}+1$ vs. $3+1$,

a kdyz to jasne neni, tak je jedno, jak se na to podivame
$1\cdot\begin{pmatrix}3&3\nl3&3\end{pmatrix}$ (jde o nasobeni dvou matic, z nichz jedna je jednotkova, nebo o nasobeni matice skalarem 1).

Stejne tak se preci clovek nepozastavuje nad tim, ze $-1$ v exponentu ma dva vyznamy (prevracena hodnota cisla a inverzni matice), $\cdot$ (tecka) ma dokonce tri vyznamy (nasobeni cisel, nasobeni matic, nasobeni matice skalarem), atd.

EDIT: Prirozene vnoreni okruhu R do okruhu ctvercovych matic libovolneho radu Mat(R) je $x\mapsto x\cdot1$, kde jako 1 znacim matici jednotkovou. To ospravedlnuje i zapisy jako $A\cdot B+5$, kde A a B jsou samozrejme matice.

#12 21. 01. 2009 11:21 — Editoval Marian (21. 01. 2009 11:21)

Marian

↑ musixx:
Já nemohu než souhlasit a takto to chápu také. Nicméně v základních kurzech bych rozdíl mezi nulou a nulovou maticí vyžadoval. Ono tyto úlohy jsou pro ne-matematiky. Nerad bych proto, aby byly problémy v tom, že se dočkáme, že číslo nula je nulová matice. Šlo mi pouze o zdůraznění tohoto vztahu (ale to ty jistě víš). Nulová matice je jistě nulou v okruhu s nosičem jako množinou všech čtvercových matic s klasickými operacemi na ní. Jenže toto parta na ekonomické nebo jiné fakultě s menším kreditem matematické látky nikdy vědět nebude, neboť partie obecné algebry nejsou v jejich matematických kurzech zakomponovány (a ani být nemohou).

Zápatí