Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Jestli jsem pochopil dobře zadání, tak všechny 4 body jsou v rovině. Jeden vektor směrový už máš, druhý - různý od prvního si můžeš vytvořit, třeba CA. Parametrická rovnice je dána bodem v rovině - ty máš 4 a dvěma směrovými. Vektorovým součinem směrových vektorů dostaneš vektor normálový roviny a dosadíš za koeficienty v obecné rovnici a dopočítaš jen absolutní člen v obecné rovnici. Snad ti ten návod pomůže

Není nikde napsané, že CD musí ležet v té rovině. Nicméně jako dva směrové vektory poslouží CD a AB, jejich vektorový součin je normálový vektor roviny (nechť se rovná (a,b,c)). Obecná rovnice roviny je pak ax+by+cz+d=0, d se dopočítá tak, aby po dosazení souřadnic bodu A za x,y,z do této rovnice nastala rovnost. (Což je přesně to, co psal marnes, jen jsem to chtěl trošku upřesnit.)

↑ Kondr:měl jsem za to, že když CD tvoří směrový vektor a A B jsou v rovině, tak všechny čtyři jsou v rovině. Pokud budu mít dvě různé tužky s koncovými body CD a AB položené na stole - v rovině, tak si nedokážu představit, že jeden bod z A a B neleží na stole. Prosím o vysvětlení, abych v tom měl sám jasno, dík
↑ Kondr:↑ Kondr:
Díky za odezvu, už jsem nedoufal.... :)
Je to přesně tak, jak píšete - C a D netvoří rovinu s A a B, jen udávájí "natočení" roviny jdoucí A a B do směru vektoru s jdoucí C a D. Postupoval jsem takto:
směrový vektor: s=D-C
další vektor: u=B-A
normálový vektor: w=uxs
spočítáno přes matici:
|i j k |
|u1 u2 u3|
|s1 s2 s3 |
obecná rovnice
w1*x+w2*y+w3*z+d=0
dosadil jsem za x,y,z souřadnice bodu A a dostal d.
Je to tak správně?
a teď tady mám nejasnost u parametrické rovnice.: můžu pro její vyjádření použít vektor s, když v této rovině neleží (je s ní "paralelní")?
Díky

↑ CL:Tak teď už nějakou představu mám a tedy ten druhý vektor musí být opravdu z A a B, vektor s podle mého použít jde, protože ho bez problému mohu posouvat, takže ho posunu třeba do toho bodu A.
↑ marnes:
Myslel jsem si to samé, jen jsem si nebyl jistý.
Teď by to tedy mělo být jasné.
Ještě jednou díky!
P.S.:Můžu vás "využít" ještě na jeden problém? Psal jsem do tohoto fóra ještě jeden příspěvek, na který se ale bohužel nikdo nechytl. Vlákno se jmenuje Inverzní funkce a šlo o nalezení inv. fcí k těmto funkcím:
y=6x*log((x^2 + 5)/(x − 5)) ,
y=3*x^1/2 + 1/ln(x − 1)
Postup znám, jen nejsem schopen vyjádřit x pro zaměnění proměnných.

↑ CL:Na ty příklady jsem se díval, ale přiznám se že nevím, také mi dělá problé vyjádřit po záměně x a y to y. Ještě se musím hodně učit. Také čekám, že se někdo chytne a budu o něco chytřejší.
↑ marnes:
Dobře, stejně děkuji.
Já jsem chvíli uvažoval jestli to není chyták ve smyslu, že funkce nejsou prosté na def. oboru. Ale inverzní funkce by měla být odvoditelná i pro část def. oboru, čímž se zase dostávám k tomu nešťastnému vyjádření x.
No uvidíme, třeba někdo přijde s nějakou myšlenkou.
pěkný večer
CL

↑ CL:To, že nikdo neodpovídá, neznamená, že se na to nikdo nedíval. V tomhle případě je to opravdu dost těžké, dokonce bych odhadoval, že bez nějakýl Lambertových (nebo podobných) funkcí neřešitelné. Doporučuju chvíli počkat, až se na to koukne někdo z přeborníků přes analýzu (Marian, kaja.marik případně Olin). A hlavně to, prosím, řešte ve zmíněném tématu a ne zde. Vznikal by pak zmatek.
Jinak k těm vektorům: pojem "vektor CD" se většinou bere jako volný vektor, tedy v trojrozměrném prostoru jako trojice čísel, kterou spočítáme jako D-C. Má směr, velikost a orientaci, ale nemá "začátek" ani "konec". Proto je jedno, jestli bod C nebo D v dané rovině leží. Pouze víme, že úsečka CD je s rovinou rovnoběžná. Tvůj výpočet je podle mě správný.
↑ Anina:
Neviem presne čo potrebuješ. Pravdepodobne máš problém s predstavou o príklade. Najprv si to skús všetko predstaviť, zvážiť čo chceš vypočítať, zapísať si čo máš zadané, a potom postupne cez jednotlivé kroky dospieť k riešeniu...
↑ Anina: To je dost nekonkretni otazka. Nekdy se da "kopirovat" postup konstrukce. Uvedu priklad: Najit analyticky kruznici vepsanou do trojuhelnika. Konstrukcne bys udelala osy dvou vnitrnich uhlu, jejich prusecik by byl stred kruznice a polomer bys nasla kruzitkem tak, aby se kruznice dotkla jedne ze stran. Stejne tak analyticky: najit rovnice onech os (jsou to primky), pak jejich prusecik, tim ziskas stred kruznice, pak udelat kolmici z tohoto stredu na nekterou stranu a pomoci pruseciku teto kolmice s touto stranou spocitat polomer kruznice.
Pozn: Ne ze by to neslo cele udelat efektivneji. Tady jsem chtel ilustrovat postup, kdy analyticky vypocet kopiruje konstrukci.
Stránky: 1