Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 01. 2009 11:12

CL
Zelenáč
Reputace:   

rovnice roviny pomocí dvou bodů a vektoru

Dobrý den,
potřeboval bych vyřešit následující věc:
Napište parametrickou a obecnou rovnici rovniny dané dvema body A a B a smerovým vektorem s=CD (jsou zadány body C a D).
Díky.

#2 21. 01. 2009 18:06

marnes

Re: rovnice roviny pomocí dvou bodů a vektoru

Jestli jsem pochopil dobře zadání, tak všechny 4 body jsou v rovině. Jeden vektor směrový už máš, druhý - různý od prvního si můžeš vytvořit, třeba CA. Parametrická rovnice je dána bodem v rovině - ty máš 4 a dvěma směrovými. Vektorovým součinem směrových vektorů dostaneš vektor normálový roviny a dosadíš za koeficienty v obecné rovnici a dopočítaš jen absolutní člen v obecné rovnici. Snad ti ten návod pomůže

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 21. 01. 2009 18:17

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Není nikde napsané, že CD musí ležet v té rovině. Nicméně jako dva směrové vektory poslouží CD a AB, jejich vektorový součin je normálový vektor roviny (nechť se rovná (a,b,c)). Obecná rovnice roviny je pak ax+by+cz+d=0, d se dopočítá tak, aby po dosazení souřadnic bodu A za x,y,z do této rovnice nastala rovnost. (Což je přesně to, co psal marnes, jen jsem to chtěl trošku upřesnit.)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#4 21. 01. 2009 18:58

marnes

↑ Kondr:měl jsem za to, že když CD tvoří směrový vektor a A B jsou v rovině, tak všechny čtyři jsou v rovině. Pokud budu mít dvě různé tužky s koncovými body CD a AB položené na stole - v rovině, tak si nedokážu představit, že jeden bod z A a B neleží na stole. Prosím o vysvětlení, abych v tom měl sám jasno, dík

#5 21. 01. 2009 19:08

CL
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:↑ Kondr:
Díky za odezvu, už jsem nedoufal.... :)
Je to přesně tak, jak píšete - C a D netvoří rovinu s A a B, jen udávájí "natočení" roviny jdoucí A a B do směru vektoru s jdoucí C a D. Postupoval jsem takto:

směrový vektor: s=D-C
další vektor: u=B-A
normálový vektor: w=uxs
spočítáno přes matici:

|i     j   k |
|u1 u2 u3|
|s1 s2 s3 |

obecná rovnice

w1*x+w2*y+w3*z+d=0
dosadil jsem za x,y,z souřadnice bodu A a dostal d.

Je to tak správně?

a teď tady mám nejasnost u parametrické rovnice.: můžu pro její vyjádření použít vektor s, když v této rovině neleží (je s ní "paralelní")?
Díky

#6 21. 01. 2009 19:14

CL
Zelenáč
Reputace:   

↑ marnes:

Pokud chcete konkrétní hodnoty pro ověření, tak tady jsou:
A=[2,-1,3]
B=[3,1,2]
s=CD, kde C=[-4,3,2], D=[-1,2,-2]

#7 21. 01. 2009 19:20

marnes

↑ CL:Tak teď už nějakou představu mám a tedy ten druhý vektor musí být opravdu z A a B, vektor s podle mého použít jde, protože ho bez problému mohu posouvat, takže ho posunu třeba do toho bodu A.

#8 21. 01. 2009 19:27

CL
Zelenáč
Reputace:   

↑ marnes:
Myslel jsem si to samé, jen jsem si nebyl jistý.
Teď by to tedy mělo být jasné.
Ještě jednou díky!

P.S.:Můžu vás "využít" ještě na jeden problém? Psal jsem do tohoto fóra ještě jeden příspěvek, na který se ale bohužel nikdo nechytl. Vlákno se jmenuje Inverzní funkce a šlo o nalezení inv. fcí k těmto funkcím:

y=6x*log((x^2 + 5)/(x − 5)) ,
y=3*x^1/2 + 1/ln(x − 1)

Postup znám, jen nejsem schopen vyjádřit x pro zaměnění proměnných.

#9 21. 01. 2009 19:32

marnes

↑ CL:Na ty příklady jsem se díval, ale přiznám se že nevím, také mi dělá problé vyjádřit po záměně x a y to y. Ještě se musím hodně učit. Také čekám, že se někdo chytne a budu o něco chytřejší.

#10 21. 01. 2009 19:41

CL
Zelenáč
Reputace:   

↑ marnes:
Dobře, stejně děkuji.
Já jsem chvíli uvažoval jestli to není chyták ve smyslu, že funkce nejsou prosté na def. oboru. Ale inverzní funkce by měla být odvoditelná i pro část def. oboru, čímž se zase dostávám k tomu nešťastnému vyjádření x.
No uvidíme, třeba někdo přijde s nějakou myšlenkou.
pěkný večer
CL

#11 21. 01. 2009 22:42

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ CL:To, že nikdo neodpovídá, neznamená, že se na to nikdo nedíval. V tomhle případě je to opravdu dost těžké, dokonce bych odhadoval, že bez nějakýl Lambertových (nebo podobných) funkcí neřešitelné. Doporučuju chvíli počkat, až se na to koukne někdo z přeborníků přes analýzu (Marian, kaja.marik případně Olin). A hlavně to, prosím, řešte ve zmíněném tématu a ne zde. Vznikal by pak zmatek.

Jinak k těm vektorům: pojem "vektor CD" se většinou bere jako volný vektor, tedy v trojrozměrném prostoru jako trojice čísel, kterou spočítáme jako D-C. Má směr, velikost a orientaci, ale nemá "začátek" ani "konec". Proto je jedno, jestli bod C nebo D v dané rovině leží. Pouze víme, že úsečka CD je s rovinou rovnoběžná. Tvůj výpočet je podle mě správný.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#12 23. 01. 2009 11:56

Anina
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj. Asi je to hloupá otázka. Ale, když dostanu zadání analytické geometrie v prostoru, nevím hned jak začít a co počítat. Vzorečky znám, ale chybí myšlenka. Prosín poraďte mi

#13 23. 01. 2009 12:20

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Anina:
Neviem presne čo potrebuješ. Pravdepodobne máš problém s predstavou o príklade. Najprv si to skús všetko predstaviť, zvážiť čo chceš vypočítať, zapísať si čo máš zadané, a potom postupne cez jednotlivé kroky dospieť k riešeniu...

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#14 23. 01. 2009 12:25

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ Anina: To je dost nekonkretni otazka. Nekdy se da "kopirovat" postup konstrukce. Uvedu priklad: Najit analyticky kruznici vepsanou do trojuhelnika. Konstrukcne bys udelala osy dvou vnitrnich uhlu, jejich prusecik by byl stred kruznice a polomer bys nasla kruzitkem tak, aby se kruznice dotkla jedne ze stran. Stejne tak analyticky: najit rovnice onech os (jsou to primky), pak jejich prusecik, tim ziskas stred kruznice, pak udelat kolmici z tohoto stredu na nekterou stranu a pomoci pruseciku teto kolmice s touto stranou spocitat polomer kruznice.

Pozn: Ne ze by to neslo cele udelat efektivneji. Tady jsem chtel ilustrovat postup, kdy analyticky vypocet kopiruje konstrukci.

Zápatí