Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 11. 2013 12:07 — Editoval TommyInferno (10. 11. 2013 12:17)

TommyInferno
Zelenáč
Škola: FT UTB
Pozice: student
Reputace:   

Neřešitelná limita

Můžete mi někdo poradit? Po dosazení mi výjde, že tg x je neřešitelná. Mám ji tedy vypustit? Nebo již má tato limita výsledek?

#2 10. 11. 2013 12:08 Příspěvek uživatele TommyInferno byl skryt uživatelem TommyInferno.

#3 10. 11. 2013 12:17 Příspěvek uživatele TommyInferno byl skryt uživatelem TommyInferno.

#4 10. 11. 2013 14:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Neřešitelná limita

Zdravím,

vyloženě "neřešitelná limita" to asi není ideální pojem. Co znamená

tg x je neřešitelná.

Zkusila bych upravit ke společnému jmenovateli a podívat se, co se dá udělat. Také je dobré překontrolovat, zda je zadání v pořádku + zkontrolovat si výsledek ve WA alespoň pro představu, zda není překlep v zadání.

#5 10. 11. 2013 15:57

bismarck
Reputace:   31 

↑ TommyInferno:

substitúcia
$x-\frac{\pi}{2}=t$ 
$x=t+\frac{\pi}{2}$
$t+\frac{\pi}{2}\to\frac{\pi}{2}$
$t\to0$

Dosadíme
$\lim_{t\to0}tan(t+\frac{\pi}{2})+\frac{1}{t}$

Upravíme tangens
$tan(t+\frac{\pi}{2})=\frac{sin(t+\frac{\pi}{2})}{cos(t+\frac{\pi}{2})}$ sínus a kosínus rozpíšeme podľa vzorca
$sin(x+y)=sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y)$ a $cos(x+y)=cos(x)cos(y)-sin(x)sin(y)$
Malo by vyjsť $tan(t+\frac{\pi}{2})=-cot(t)$

$\lim_{t\to0}tan(t+\frac{\pi}{2})+\frac{1}{t}=\lim_{t\to0}\frac{1}{t}
-\frac{cos(t)}{sin(t)}=\lim_{t\to0}\frac{sin(t)-t\cdot cos(t)}{t\cdot sin(t)}=$ [0/0] použijeme L´Hop.
$=\lim_{t\to0}\frac{cos(t)-cos(t)+t\cdot sin(t)}{t\cdot cos(t)+sin(t)}=\lim_{t\to0}\frac{t\cdot sin(t)}{t\cdot cos(t)+sin(t)}=$ opäť použijeme L´H
$\lim_{t\to0}\frac{t\cdot cos(t)+sin(t)}{-t\cdot sin(t)+2cos(t)}=0$

Poďla toho je výsledok $\lim_{x\to\frac{\pi}{2}}tgx+\frac{1}{x-\frac{\pi}{2}}=0$

#6 10. 11. 2013 19:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ bismarck:

Zdravím a nepochybně výkon zasluhuje obdiv, jen taková moje poznámka - o nabízení kompletních řešení jsme již spolu mluvili. V tomto případě dokonce i rozumím, že "neřešitelná limita" je taková výzva.

Ovšem, když se podíváš na úvodní příspěvek kolegy, tak v problematice limit buď se ještě nezorientoval dostatečně, nebo jen ne zcela jasně formuloval svůj dotaz

Po dosazení mi výjde, že tg x je neřešitelná. Mám ji tedy vypustit? Nebo již má tato limita výsledek?

Tedy v tomto konkrétním momentu nabídka řešení může sice vyřešit poptávku po výsledku, ale nepomůže příliš k další práci kolegy. U další limity se může zaseknout znova na obdobném dotazu. Tedy "krokové posunutí" - od překontrolování zápisu, přes ujasnění "co pro vyšetření limity znamená, že funkce v dosazovaném bodě není definována", přes použití nástrojů pro náhled na výsledek + krokové nápovědy k samotnému vyšetření limity.

-----------------------
K problému: původně jsem předpokládala, že k výsledku povede použití vzorců pro "přeměnu cos na sin a naopak", ale to se mi nepodařilo. Podařilo se mi po přepisu:

$\frac{\sin x}{\cos x}+\frac{1}{x-\frac{\pi}{2}}$

potom úpravě na společný jmenovatel a použití 2x l´Hospital dojit ke stejnému výsledku, jak máš. Bohužel, užití l´Hospital je takové zklamání :-(

Pořád nevím, co autor tématu myslel svou větou v úvodním příspěvku? Děkuji.

#7 11. 11. 2013 18:59

Jenda358
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   31 

jelena napsal(a):

Bohužel, užití l´Hospital je takové zklamání :-(.

Zdravím v tématu.
Myslím, že L'Hospitalovu pravidlu se dá vyhnout následujícím způsobem:
Vyjdu už z limity, ke které se dostal kolega bismarck $\lim_{t\to0}\frac{sin(t)-t\cdot cos(t)}{t\cdot sin(t)}$.
Využiju toho, že na pravém okolí nuly platí ${sin(t)-t\cdot cos(t)}>0$ a také $\sin(t)<t$. Tyto dvě nerovnosti lze ukázat např. za použití jednotkové kružnice (tu druhou triviálně).
Při počítání limity zprava tedy můžeme použít
$0<\frac{sin(t)-t\cdot cos(t)}{t\cdot sin(t)}<\frac{t-t\cdot cos(t)}{t\cdot sin(t)}$.
Limita nuly je nula a limita toho výrazu napravo je také nula (to lze snadno spočítat i bez L'Hospitala), takže podle věty o třech limitách je i původní limita (zatím ale jen zprava) rovna nule.
Limitu zleva lze určit analogicky (nebo možná stačí nějak aplikovat fakt, že ta funkce je lichá).

Zápatí