Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Můžete mi někdo poradit? Po dosazení mi výjde, že tg x je neřešitelná. Mám ji tedy vypustit? Nebo již má tato limita výsledek?
Zdravím,
vyloženě "neřešitelná limita" to asi není ideální pojem. Co znamená
tg x je neřešitelná.
Zkusila bych upravit ke společnému jmenovateli a podívat se, co se dá udělat. Také je dobré překontrolovat, zda je zadání v pořádku + zkontrolovat si výsledek ve WA alespoň pro představu, zda není překlep v zadání.
↑ TommyInferno:
substitúcia

Dosadíme
Upravíme tangens
sínus a kosínus rozpíšeme podľa vzorca
a 
Malo by vyjsť 
[0/0] použijeme L´Hop.
opäť použijeme L´H
Poďla toho je výsledok 
↑ bismarck:
Zdravím a nepochybně výkon zasluhuje obdiv, jen taková moje poznámka - o nabízení kompletních řešení jsme již spolu mluvili. V tomto případě dokonce i rozumím, že "neřešitelná limita" je taková výzva.
Ovšem, když se podíváš na úvodní příspěvek kolegy, tak v problematice limit buď se ještě nezorientoval dostatečně, nebo jen ne zcela jasně formuloval svůj dotaz
Po dosazení mi výjde, že tg x je neřešitelná. Mám ji tedy vypustit? Nebo již má tato limita výsledek?
Tedy v tomto konkrétním momentu nabídka řešení může sice vyřešit poptávku po výsledku, ale nepomůže příliš k další práci kolegy. U další limity se může zaseknout znova na obdobném dotazu. Tedy "krokové posunutí" - od překontrolování zápisu, přes ujasnění "co pro vyšetření limity znamená, že funkce v dosazovaném bodě není definována", přes použití nástrojů pro náhled na výsledek + krokové nápovědy k samotnému vyšetření limity.
-----------------------
K problému: původně jsem předpokládala, že k výsledku povede použití vzorců pro "přeměnu cos na sin a naopak", ale to se mi nepodařilo. Podařilo se mi po přepisu:
potom úpravě na společný jmenovatel a použití 2x l´Hospital dojit ke stejnému výsledku, jak máš. Bohužel, užití l´Hospital je takové zklamání :-(
Pořád nevím, co autor tématu myslel svou větou v úvodním příspěvku? Děkuji.
jelena napsal(a):
Bohužel, užití l´Hospital je takové zklamání :-(.
Zdravím v tématu.
Myslím, že L'Hospitalovu pravidlu se dá vyhnout následujícím způsobem:
Vyjdu už z limity, ke které se dostal kolega bismarck
.
Využiju toho, že na pravém okolí nuly platí
a také
. Tyto dvě nerovnosti lze ukázat např. za použití jednotkové kružnice (tu druhou triviálně).
Při počítání limity zprava tedy můžeme použít
.
Limita nuly je nula a limita toho výrazu napravo je také nula (to lze snadno spočítat i bez L'Hospitala), takže podle věty o třech limitách je i původní limita (zatím ale jen zprava) rovna nule.
Limitu zleva lze určit analogicky (nebo možná stačí nějak aplikovat fakt, že ta funkce je lichá).