Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dovolil bych si prosím ještě jeden příklad na aplikaci.Máme spočítat obsah plochy vymezené těmito nerovnicemi: x=y^2/2 , z<=2*y , z>=0 , 3/2<=x<=4 Děkuji za každý podnět k sestavení integračních mezí.
↑ Rumburak:Díky
↑ stenly:Hezkou neděli přeji.Ještě jednou bych se vrátil k tomuto příkladu.Jedná se o průnik roviny z=2y paraboloidem y^2=2x a máme spočítat obsah plochy paraboloidu seříznutého toto rovinou.Aplikuji vzorec pro obsah S =Integrálsqrt(1+(z"(x))^2+z"(y))^2)dxdy na oblasti omega,což mi vyšlo odmocnina z 5.Poté mám stanovit meze pro x a y.Pro x jsou dané v zadání,ale pro y si bohužel nevím rady.Díky za podnět.
↑ Rumburak:Hezký den přeji.Ještě jednou bych se vrátil k tomuto příkladu.Jedná se o průnik roviny z=2y paraboloidem y^2=2x a máme spočítat obsah plochy paraboloidu seříznutého toto rovinou.Aplikuji vzorec pro obsah S =Integrálsqrt(1+(z"(x))^2+z"(y))^2)dxdy na oblasti omega,což mi vyšlo odmocnina z 5.Poté mám stanovit meze pro x a y.Pro x jsou dané v zadání,ale pro y si bohužel nevím rady.Díky za podnět.
↑ stenly:
Také zdravím.
Z nerovnic
plyne
, takže dle
máme
, při čemž
.
Plocha je tedy vyjádřena rovnicí
, kde
s bodem
splňujícím podmínky
.
(Pokud jsem to rozluštil správně. )
Nyni už stačí použít příslušný vzorec z teorie plošných integrálů.
↑ Rumburak:Vřelé díky a hezký večer.
Stránky: 1