Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, vie mi niekto poradit ako najdem priescnik s osou x ak mam zadanu funkciu s 3 mocninou.
Funkcia znie takto : y= x^3-3x-2 . Priesecnik s osou y som nasiel lahko kedze za x podosadzam nulu , ten mi vysiel -2.
Dakujem za radu.

↑ pepan09:
sestavíš rovnici, kde za y=0
0= x^3-3x-2
s řešením už je to horší. Nejdříve bych zkusil čísla +-1;+-2 třeba Hornerem
Pokud ano, je to jednoduché.
Pokud ne tak nějakou VŠ metodu

↑ pepan09:
Tak určitě je možné aspoň navržené čísla dosadit a zjistit, jestli je kořenem
Což třeba pro mínus jedničku platí
Pak x^3-3x-2=(x+1)(něco)
to něco zjistíš třeba pomocí Hornerova schématu (VŠ učivo), nebo vydělením mnohočlenu mnohočlenem (SŠ učivo)
To něco bude kvadratická rovnice a tu už vyřešíš

↑ pepan09:
Jelena chtěla použít rozkladu - snad jsem to pochopil správně
a součin je roven nule když je rovna nule kterákoliv závorka
↑ marnes:
ano, děkuji - v ↑ příspěvku 5: jsem opravila, že zápis nemá být v jednom řádku, ale nad sebou.
kolega marnes napsal(a):
Ano, tvůj názor. Realita je bohužel jiná.
Teď se nebere vytýkání po dvojicích, ale rovnou Horner a práce s kořenem polynomu? Není to více nepřehledné? Děkuji.
↑ pepan09:
upravila jsem tak, abych mohla vytknout po dvojicích (jen mi to zůstalo v jednom řádku, tak to asi bylo nepřehledné) ↑ viz EDIT:.

Teď se nebere vytýkání po dvojicích, ale rovnou Horner a práce s kořenem polynomu?
Ale já nikde netvrdím, že se bere na SŠ Horner. Já ani nevím, jaké má ↑ pepan09: znalosti. To byl jen nápad, jak to řešit. Z mého pohledu je pro žáky náročný tvůj postup. Ale samozřejmě souhlasím, že by to studenti měli ovládat.
Ale to už jsme zase u věcí, které nevyřešíme.
↑ pepan09: má tedˇnabídku možností řešení a snad i vybere.