Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, u kroku 3 ... řeším nezávislost. Jak na obrázku je červeně zakroužkováno výraz, mám to správně? tedy integrál 
Je to tak?
Díky za odpověď :)
Ahoj,
Myslím, že pokud je
EX = 2/3, tedy (EX)^2 = 4/9
E[X^2] = 1/2
(tyto výsledky jsou na první pohled bez chyby), potom by varX mělo vyjít 1/2 - 4/9 = 9/18 - 8/18 = 1/18, nikoliv 2/9 jak píšeš.
Výpočet střední hodnoty E[XY] máš sice dobře, ale pokud se nepletu, to co ověřuješ, je pouze důsledek nezávislosti, nikoliv její dostatečná podmínka. Tedy mohou být případy, kdy dvě ne-nezávislé veličiny to co jsi ověřil stejně splní.
Nenapadá mě z hlavy protipříklad a knihu ve které ta věta byla jsem asi před měsícem vrátil, takže to nevím na 100%, ale zkrátka si myslím, že ověřit EXEY = EXY pro nezávislost nestačí.
Nevím, jestli jsi měl v zadání ověřit přímo vlastnost EXEY = EXY, nebo nezávislost, ale pro důkaz nezávislosti bych postupoval jinak - stačí konstatovat
, tedy
, což platí a jsme doma.
Pokud ovšem bylo v zadání ověřit EXEY = EXY, pak to máš OK
↑ hribayz:
Člověk spočítá půlku A4 a dojede na 1/2-4/9 díky :)
Stránky: 1