Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2013 14:27

petronius
Reputace:   

Dynamika sila na stenu

Dobrý deň
Neviem si rady s týmto príkladom viem si to nakresliť len niekde podľa všetkého robím chybu pri určovaní síl...bol tu podobný príklad s potrubiami a ten mi bol jasný tuná robím asi niečo zle.Vďaka za pomoc.
Akou veľkosťou sily pôsobia na steny úzkej nádoby dve brvná kruhového prierezu ? Hmotnosť
každého dreva je 100 kg. Jedno brvno je do polovice ponorené vo vode, vrchná časť druhého sa dotýka vodnej
hladiny

• (téma jako vyřešené označil(a) petronius)

#2 16. 11. 2013 22:07

petronius
Reputace:   

Re: Dynamika sila na stenu

↑ petronius: Možno je problém nezaujímavý.Mohol by mi prosím skontrolovať niekto aspoň výsledok?Vychádza mi to m*g*((3)^(1/2)...Ďakujem.

#3 17. 11. 2013 00:45

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

Možno je problém nezaujímavý

spíš mi přišel nepřehledný - já jsem si ani pořádně nakreslit neuměla (ale zde je nákres), zatím jsem jen odvodila rozměry na nákresu. Tak třeba se zapojí někdo z kolegů, také děkuji.

#4 17. 11. 2013 09:27

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ jelena:
Velmi nepřehledné, bez odkazu bych to nepochopil

↑ petronius:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/76465_pic.png
$\frac12F_v+T\sin\alpha=G$
$F_v-T\sin\alpha=G$
$N=T\cos\alpha$

$\begin{cases}\frac12F_v+T\sin\alpha=G\\F_v-T\sin\alpha=G\end{cases}\Rightarrow \begin{cases}F_v+2T\sin\alpha=2G\\F_v-T\sin\alpha=G\end{cases}$
odečtením
$3T\sin\alpha=G\ \Rightarrow \ T\sin \alpha =\frac{G}{3}$
spolu s 3. rovnicí
$\frac{T\sin \alpha}{T\cos \alpha } =\frac{G}{3N}\Rightarrow N=\frac{G}{3\tan\alpha }$
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/76482_pic2.png
z obrázku
$\tan\alpha =\frac{1}{\sqrt3}$
Takže $N=\frac{G}{\sqrt{3}}$

Všechno za předpokladu, že mezi stěnou a kládami není tření.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 17. 11. 2013 10:58

petronius
Reputace:   

↑ zdenek1: Ďakujem.Priveľa času som s ním "zabil" nesprávnym riešením.Viem že príklady ktoré neviem vyriešiť sú možno neprehľadné ale práve to je dôvod prečo sa obraciam sem na ľudí s väčšími skúsenosťami.Ešte raz vďaka.

#6 17. 11. 2013 11:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ zdenek1:

děkuji, geometrii máme stejně, dál jsem nešla. Nevím, jak zajistit, aby Tvé vzorové úlohy alespoň měly odkazy na MatWiki :-(

↑ petronius:

nepřehledné proto, že obrázek je součást úlohy (můj pokus např. byl nejdřív jedno břevno mít čelně, druhé bočně (na obr. jedno řezem obdélní, druhé kruh)), ale Ty ho neumístíš (viz Tvá úloha s páskou, také jsem našla obrázek, potom alespoň bylo jasné jak myšleno). Byla dořešená? Děkuji.

#7 17. 11. 2013 12:00

petronius
Reputace:   

↑ jelena: Hej s kolegom (mimo fóra) sme to úspešne rozriešili.No práve to mi nedošlo a ospravedlňujem sa za chýbajúce obrázky dám si na to pozor.Ďakujem za upozornenie a trpezlivosť.

Zápatí