Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den
mam tento priklad 
Kde
je hranica oblasti
a
orientovana kladne.
Vysledok ma byt
.
Netusim ako si nakreslit kompletne obrazok, viem len ze to ma byt medzikruzie medzi
a jedna priamka by mala mat
a druhu neviem ako vyjadrit a ani co si dosadim za (Q a P, v niektorej literature uvadzane ako A a B vid forum.matematika) ...v tomto priklade som totalne strateny, nejake našeptávačky asi nebudu mat velky zmysel...
Dakujem
Zdravím,
Greenova věta je taková přímočará metoda - když se podíváš pořádně na vzorec, tak potřebuješ derivovat P, Q (nebo A, B, nebo jak označíš funkce f(x, y)) podle správně zvolené proměnné + stanovení mezí pro dvojný integrál.
Mezikruží jsi určil dobře, tato podmínka
zadává omezení pomocí 2 přímek, ale
nějakou souvislost nemá (pokud jsi již nějak nespojil s úhlem, co vytne na kružnici. Zkus nejdřív pořádně rozepsat přímky.
Derivování - byl nějaký problém? Pro kontrolu (i pro samotný křivkový integrál můžeš používat MAW). Tak s tím ještě pohni, prosím.
↑ Dekadent:
nerovnice
obsahuje 2 omezující přímky: oblast je nad přímkou
a pod přímkou
. Jaká je odchylka první přímky od osy x a jaké je odchylka 2. přímky od osy x? To nám udá meze pro úhel
(pokud výhledově uvažuješ polární souřadnice).
neviem ci ta jedna
cize
je vyjadrena spravne :)
k těmto číslům jsi nějak přišel, tak si sám zdůvodní jak a budeš vědět, zda je správně (a co vůbec takový zápis znamená?)
Do MAW jsi zkoušel zadávat? Děkuji.
↑ Dekadent:
Dobrý den,
obrázek hranice oblasti (útvar ABCD):
↑ Jj:
Zdravím Vás a děkuji za názorný obrázek,
ve výsledku se shodujeme, jen se pokouším kolegu navést, že způsob, jakým popisuje odchylku "některé" přímky, není zrovna nejpřehlednější a ve fázi práci s křivkovým integrálem už by neměl být tak formulován. Nebo je třeba si zopakovat lineární funkce (mezikruží kolega zvládl dobře).
Dobrý den
Nedávno jsem počítal stejný příklad a řešil jej v jiném tématu. Příklad jsem dopočítal, ale nedošel jsem k úplně stejnému výsledku
.
Postupoval jsem takto:
- abych mohl dostadit do vzorce z greenovy věty, tak..

Výpočet parciálních derivací:

-poté bylo zapotřebí určit meze, převedl jsem tedy na x,y na polární souřadnice

-ještě je zapotřebí určit 

- jako rozdíl poloměrů kruhové výseče
- pro
potřebuji znát posunutí
od počátku u obou omezujících přímek
- proto dosadím do podmínek nové souřadnice
- pro je jasné 
- pro
již musím dosadit
- výsledný vztah je pak 
- platí tedy 
-tím pádem mám i meze..
![kopírovat do textarea $ \int_{1}^{2}\int_{\frac{\pi }{4}}^{\frac{\pi }{3}}r*1d\varphi dr = \int_{1}^{2}r*[\varphi ]^{\frac{\pi }{3}}_{\frac{\pi }{4}}dr=\frac{1}{12}\pi *[\frac{r^{2}}{2}]_{1}^{2}= \frac{1}{12}\pi *[\frac{4}{2}-\frac{1}{2}]= \frac{1}{12}\pi *\frac{3}{2}=\frac{1}{8}\varphi $](/mathtex/63/63cad0ff85a74e2e46aa2ce01af6ca6b.gif)
- čož se s původním výsledkem neshoduje, mohli by jste mi poradit kde dělám chybu?
↑ lukelee36:
Zdravím,
opravuji
poznámka: v tvém výpočtu chybí závorka
Stránky: 1