Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mohl by se mi prosím někdo kouknout na tyhle příklady, jestli mi vyšly správné výsledky? Předem moc díky
1)jiz zkontrolovano
2)jiz zkontrolovano
3)Určete asymptoty grafu funkce y = (x^2-2*x+3)/(x-1)
vyšlo mi, že:
bez směrnice neexistují (tady je zrejmne chyba a melo by byt x=1) nevim jak vyjdou limity mohl by je sem nekdo hodit, nebo alespon podleceho prijdu jaka ta limita je? obecne limity spocitam ale u tech zleva z prava mi ten princip vypoctu asi unika...
se směrnici:y=x-1
4) vyšetřete pruběh funkce y = (1/2)*x^4-3*x^3-12
vyšlo mi, že:
a)D=R
b)není suda ani licha
c)prusečíky [0,-12] a [-1,4;0][6,1;0]
d)tady si nejsem moc jisty:
lim(k nekonečnu z +)=-∞
lim(k nekonečnu z-)=+∞
e)klesající (-∞,0) a (0;4,5) a rostoucí (4,5;∞)
f) konkavní (-∞,0) a (3.∞)
konvexní (0,3)
inflexní body [0,0] a [3,0]
5)a tendle prubeh mám také rozpočítany y = 1/(1-x^2)
pokud by sem někdo mohl dát spravný výsledeky byl bych moc vděčny
Obecně dotaz na asymptoty uz vyreseny, thx.
Jsem uz nejakou dobu ze skoly, kde by byla matika a nahodou se mi ted tydle priklady dostaly pod ruku :(
Najde se nějaká dobrá duše???

Asymptoty jsou buď bez směrnice, nebo se směrnicí.
Bez směrnice - když máš "díry" v definičním oboru, tak v daných bodech (dejme tomu "a" a "b") mohou být asymptoty x = a; x = b. Prostě svislé přímky. To ale musí mít daná fce nevlastní limitu ve vlastním bodě. A jako vlastní bod vezmeš právě a a b. Stačí jednostranná.
Se směrnicí. Mějme asymptotu y = kx + q. k spočítaš jako limitu k nekonečnu z
a q je limita k nekonečnu z 
↑ jurec:
koukala jsem na prvni priklad...k tomu, aby jsi dostal lokální extremy musis nejprve funkci zderivovat, jestli se nemýlim..a derivaci polozit rovnu nule...udelala jsem to a podle mých výsledků lokální extrémy neexistují..jak jsi postupoval ty?
↑ Palmicka:
derivoval jsem a vyslo (2*x^2-1)/x^2
pak polozil rovno nule a vyslo x=+-1/sqrt(2)
D=R-(0)
a tak jsem rozdelil na 4 intervaly s delicimi body -1/sqrt(2);0 a 1/sqrt(2)
dosadil z intervalu a vyslo mi kde je rostouci a kde klesajici
tyto dva body byly podezrele z lok extremu a menily se znamenka tzn ze se mi potvrdilo ze to extremy jsou
a nakonec pro lok extremy jsem dosadil +-1/sqrt(2) a dopocital chybejici souradnice body
mozna jsem se ale nekde sekl :(
↑ Palmicka:
diky budes hodna :) mel jsem asi tricet prikladu (ruzné typy matice,funkce, integraly, derivace, numericke vypocty,...) a uz mi jde z toho celkem hlava kolem a nejsem to schopen po sobe sam zkontrolovat :))
↑ Palmicka:
je to mozny, protoze v tech asympotach trosku plavu :) no spis v tech jednostranych limitach ve vlastnim bode uz nejak nevim presne jak dosahnout vysledku. Takze pokud ti vysla ze je nevlsatni limita ve vlastnim bode budes mit pravdu ty . (ktera ti vysla ze je nevlastni zleva nebo zprava a +∞ nebo -∞)?
ja z toho mel zkousky naposled pred 3lety a ted sem se sam divil kolik jsem toho pozapominal...

Předpis funkce upravíme
y = (x^2-2*x+3)/(x-1) = ((x-1)^2+2)/(x-1)=x-1+2/(x-1).
Když se k 1 blížíme zleva, x-1 se blíží nule a 2/(x-1) se blíží -oo, hledaná limita je 0+(-oo)=-oo.
Když se k 1 blížíme zprava, x-1 se blíží opět nule a 2/(x-1) jde k oo, hledaná limita je oo.
Proto přímka x=1 je oboustrannou asymptototou bez směrnice.
Pkud jde o asymptotu se směrnicí pro +oo, pak její směrnici spočítáme jako
.
Rovnice asymptoty je ve tvaru y=px+q. Potřebujeme spočítat q:
.
Asymptota je proto y=x-1. Všimneme si, že pro -oo vyjdou obě limity stejně, asymptota y=x-1 je proto oboustranná.

Ta čtvrtá funkce má v +oo i -oo limitu +oo (polynom má vždy nekonečné limity, znaménko závisí na prvním koeficientu).
Když je klesající na (-oo,0) a (0,4.5), pak je vzhledem ke spojitosti klesající na (-oo,4.5).
Jinak OK. A prosím nemaž ze svého příspěvku to, co už je zkontrolované.
Stránky: 1