Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Chci vypočítat objem koule pomocí sférických souřadnic. Určím transformační rovnice z kartézskéhých do sférických. x = r cos fi cos psi, y = r sin fi cos psi, z = r sin psi. Vypočítám dx, dy, dz jako derivace transf rovnic. Elementární objem v kartézských dV = dx*dy*dz, sem dosadím za dx, dy, dz příslušné derivace. Upravuji, kdybych otočil ve výpočtu dva minusy v plus, vyjde mně očekávané dV = r2 cos psi dr dfi dpsi. Výpočet je zdlohavý, ale mockrát jsem ho kontroloval, udělal jsem někde chybu v myšlence ? Děkuji.
Zdravím,
nevím jestli jsem přesně pochopil co je problém. Ale je třeba si uvědomit, že v integrálu je v substituci absolutní hodnota Jakobiánu transformace, takže by pouze chyba ve znaménku neměla znamenat problém. Záleží jak kouli popíšeš, nic Ti nebrání prohodit parametrizace x a y, pořád budeš popisovat stejný objekt.
↑ Lubomir:
nerobis ty nahodou to, ze vyjadris
atd
a tieto vyrazy vynasobis?
↑ user:Děkuji za upozornění na Jakobián,
pro dV = r2 abs (cos psi) dr dfi dpsi, já jsem dostal :
dV = r2 cos psi (nějaký výraz kde změnit dvě znaménka a mám jedničku) dr dfi dpsi.
Když jsem ale nepočítal žádný Jakobián transformace, nemohlo to vyjít.
Děkuji.
Rádo se stalo, jak jsem psal nebyl jsem si jistý, kde byl problém. Protože ty transformované diferenciály by bylo možné vynásobit, ale musel by se použit vnější součin.
Stránky: 1