Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, potřeboval bych pomoc, není to vysokoškolský problém, ale nějak mi to nevychází, problém tkví v tom že potřebuji najít průnik roviny
a paraboloidu
nemůžu si pomoc ale mě stále vychází kruh, ale měla by elipsa. Jak na to mám jít, prosím?
ano zadání je (bohužel) správně, opravdu nevím co s tím, chvíli jsem si myslel že bych bral kruh jako speciální elipsu ale to mi dále nefunguje...
ale podle všeho by měla vyjít elipsa, rovina je šikmá, a paraboloid je "symetrický" kolem 'z' takže jejich průnik by neměl být kruh ale něco trochu z deformovaného, tedy alespoň podle mě....
Zdravím,
zde půjde o to, že křivka v prostoru jde popsat slovně a pomocí záchytných bodů (např. zde popíšeme, že řezem je elipsa se středem - lze určit, podařilo by se stanovit i velikosti os, ale nepůjde zapsat stejným způsobem, jako zapisujeme elipsu v rovině (SŠ analytická geometrie).
Podrobně byla diskutována kružnice v prostoru v tématu - viz podrobný výklad kolegy Rumburaka. Také např. v materiálu je rozebrána parametrizace křivek, konkrétně elipsa je na obr. 3.8 a text k tomu.
↑ Optix: Jak vznikl dotaz? Děkuji.
Děkuji, zkusím prostudovat, snad se doberu k nějakému závěru.
Dotaz vznikl tak že potřebuji zjistit, nejmenší vzdálenost bodu na elipse k počátku.
Teď mě tak napadlo jestli by nešlo dosazením paraboloidu do roviny zjistit kružnici, u této kružnice najít bod který je nejbližší k počátku a tento bod by byl bodem který hledáme?
Ale asi nevíme jak je elipsa nakloněná...
↑ Optix:
děkuji za upřesnění.
já mám dojem, že by šlo vyřešit tak, že najít minimum funkce
na vazbě
a ten bude splňovat požadavek minimální vzdálenosti od vrcholu paraboloidu. Tedy technikou vázaného extrému.
ano děkuji, nakonec jsem na to musel jít přes vázané extrémy, ale celou dobu jsem si myslel že by to mohlo jít přes zjištění dané hyperboly v prostoru a pak vypočítáním daných vzdáleností, to byl taky jeden z důvodu proč jsem nezveřejnil celý příklad na jednou...
↑ Optix:
děkuji za zprávu, možná by stalo za to zveřejňovat celý příklad :-)
↑ Freedy:
v prostoru nemůžeš říci, že to, co vzniklo, je kružnice (nebo elipsa). To, co vyšlo, bych v prostoru označila za válec. Já bych řekla, že hledat takovým způsobem vyjádření průsečíku ↑ Optix: může být podobně zkreslující, jako hledání průsečíku rovin v obecném tvaru. Výsledek (přímku) nemůžeme zapsat v obecném tvaru (i když se nám tak jeví z výpočtu). Také pracujeme s tvarem parametrickým ↑ příspěvek 4:.
Téma jsem otevřela, třeba se vyjádří někdo z kolegů s lepším argumentem. Kolegům děkuji.