Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2013 16:00

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

Průnik roviny a paraboloidu

ahoj, potřeboval bych pomoc, není to vysokoškolský problém, ale nějak mi to nevychází, problém tkví v tom že potřebuji najít průnik roviny $x+y+2z=2$ a paraboloidu $x^2 +y^2=z$ nemůžu si pomoc ale mě stále vychází kruh, ale měla by elipsa. Jak na to mám jít, prosím?

• (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 20. 11. 2013 16:34

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Průnik roviny a paraboloidu

Také mi vychází kruh. Máš správně zadání?

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 20. 11. 2013 17:12

Optix
Reputace:   

ano zadání je (bohužel) správně, opravdu nevím co s tím, chvíli jsem si myslel že bych bral kruh jako speciální elipsu ale to mi dále nefunguje...
ale podle všeho by měla vyjít elipsa, rovina je šikmá, a paraboloid je "symetrický" kolem 'z' takže jejich průnik by neměl být kruh ale něco trochu z deformovaného, tedy alespoň podle mě....

#4 20. 11. 2013 18:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

zde půjde o to, že křivka v prostoru jde popsat slovně a pomocí záchytných bodů (např. zde popíšeme, že řezem je elipsa se středem - lze určit, podařilo by se stanovit i velikosti os, ale nepůjde zapsat stejným způsobem, jako zapisujeme elipsu v rovině (SŠ analytická geometrie).

Podrobně byla diskutována kružnice v prostoru v tématu - viz podrobný výklad kolegy Rumburaka. Také např. v materiálu je rozebrána parametrizace křivek, konkrétně elipsa je na obr. 3.8 a text k tomu.

↑ Optix: Jak vznikl dotaz? Děkuji.

#5 20. 11. 2013 19:18

Optix
Reputace:   

Děkuji, zkusím prostudovat, snad se doberu k nějakému závěru.
Dotaz vznikl tak že potřebuji zjistit, nejmenší vzdálenost bodu na elipse k počátku.

Teď mě tak napadlo jestli by nešlo dosazením paraboloidu do roviny zjistit kružnici, u této kružnice najít bod který je nejbližší k počátku a tento bod by byl bodem který hledáme?
Ale asi nevíme jak je elipsa nakloněná...

#6 20. 11. 2013 22:25

jelena
Jelena

↑ Optix:

děkuji za upřesnění.

já mám dojem, že by šlo vyřešit tak, že najít minimum funkce $x^2 +y^2=z$ na vazbě $x+y+2z=2$ a ten bude splňovat požadavek minimální vzdálenosti od vrcholu paraboloidu. Tedy technikou vázaného extrému.

#7 22. 11. 2013 14:05

Optix
Reputace:   

ano děkuji, nakonec jsem na to musel jít přes vázané extrémy, ale celou dobu jsem si myslel že by to mohlo jít přes zjištění dané hyperboly v prostoru a pak vypočítáním daných vzdáleností, to byl taky jeden z důvodu proč jsem nezveřejnil celý příklad na jednou...

#8 22. 11. 2013 14:16

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Proč teda řešením dané soustavy nevyšla elipsa ale kružnice?

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#9 22. 11. 2013 19:19

jelena
Jelena

↑ Optix:

děkuji za zprávu, možná by stalo za to zveřejňovat celý příklad :-)

↑ Freedy: 

v prostoru nemůžeš říci, že to, co vzniklo, je kružnice (nebo elipsa). To, co vyšlo, bych v prostoru označila za válec. Já bych řekla, že hledat takovým způsobem vyjádření průsečíku ↑ Optix: může být podobně zkreslující, jako hledání průsečíku rovin v obecném tvaru. Výsledek (přímku) nemůžeme zapsat v obecném tvaru (i když se nám tak jeví z výpočtu). Také pracujeme s tvarem parametrickým ↑ příspěvek 4:.

Téma jsem otevřela, třeba se vyjádří někdo z kolegů s lepším argumentem. Kolegům děkuji.

Zápatí