Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

AHoj všem, nějak tady sedím už nějakou dobu nad touhle limitou a nemůžu jí vypočítat :( nejdříve jsem si rozdělila limitu tak že mám první výraz -7 / odmocnina z n.. No a ta má druhá část -7/ odmocnina z n by mělo jít teoreticky k mínus nekonečnu, jen mi nevychází ta levá - vytkla jsem n na 3/2.. můžete někdo nějak pomoci prosím prosím?
celkový výsledek má být plus nekonečno :(

až po rozdělení nebo před rozdělením? pořád mi to nechce vycházet achjo :(
↑ Sandrastrelcova:
Zdravím,
co jsi chtěla rozdělit? pro začátek napiš, prosím, jak dopadlo vytýkání dle návodu kolegy ↑ Hanis:, ale možná bych ještě překontrolovala, která odmocnina je "největší" (mně vyšla n^(3/2)) a tu bych vytkla z celého čitatele ↑ jak navrhuješ:.
↑ Hanis:
Také zdravím,
mně totiž po vykrácení celého
stejně vycházelo "nekonečno-nekonečno", tak bych opět musela vytknout (tak to snad mám na jeden krok). Nejtěžší bylo dat zlomky exponentů vyrobené z odmocnin ke stejnému jmenovateli, abych mohla porovnat :-)
↑ Hanis:
a tak :-) Já se řídím Poznámkou 2.20 (technickou). Pro úplně poctivé použití bych asi měla zavést substituci a převést výrazy čitatele a jmenovatele na polynomy (ale po té dřině s hledáním společného jmenovatele to už vynechám asi :-))