Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 11. 2008 17:34

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Funkce, jejíž graf je hustý v R^2 (a to není vše)

Narazil jsem na internetu na tvrzení (zde), že existuje funkce, která na libovolném intervalu nabývá všech reálných hodnot. Není ovšem uvedena, je pouze napsáno, že její popis sahá hluboce nad rámec středoškolských znalostí. Nalezneme tedy takovou funkci?

#2 13. 11. 2008 23:50

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Funkce, jejíž graf je hustý v R^2 (a to není vše)

↑ BrozekP:
Ak to nie je nad rámec ľudskej predstavivosti, tak snáď áno :-)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 14. 11. 2008 09:24

Lishaak
Veterán
Reputace:   
Web

Dulezite pozorovani, takova funkce bude nespojita v kazdem bode, nebot kdyby byla v nejakem bode spojita, bude na nejakem okoli tohoto bodu omezena, coz ovsem nechceme.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#4 21. 11. 2008 15:56

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Trochu jsem nad tím přemýšlel a napadlo mě - co to nějak napojit na věci typu Lorenzův atraktor? Že by třeba byly nějak vstupní parametry atraktoru σ, ρ, β závislé na x a y by se počítal ze souřadnic ("čas" t by taky mohl být třeba závislý na x).

Prostě jsem si vybavil onu otřepanou frázi "malá změna počátečních podmínek vyústí ve velkou změnu výsledků" nebo tak nějak.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 21. 11. 2008 16:14

Pavel Brožek

↑ Olin:

Když jsme probírali ve škole dvojkyvadlo (kyvadlo zavěšené na kyvadlu, pro velké výchylky a rychlosti se chová chaoticky), vzpomněl jsem si na tuto úlohu, ale opustil jsem tuto myšlenku, protože sice pro malou změnu počátečních podmínek se to chová po jisté době naprosto odlišně, ale když si vezmeme velmi malou změnu počátečních podmínek, po dlouhou dobu jsou rozdíly v pohybech zanedbatelné, až v jednu chvíli se to "utrhne" a začne se to chovat jinak. Když si tedy vezmu závislost polohy kyvadla v čase t (konečném) na počátečních podmínkách, chová se to velmi divoce, ale stále je ta závislost spojitá a to by byl problém, jak ukázal Lishaak. Nevím ale, jak moc je toto srovnatelné s tím co navrhuješ ty.

#6 24. 11. 2008 11:47 — Editoval Kondr (26. 11. 2008 21:04)

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Nejsem analytik, ale: situaci si můžeme ulehčit tím, že budeme hledat funkci ne z R do R, ale z (0,1) do (0,1), tu pak periodicky zopakujeme, proženeme funkcí tg s upravenou periodou,  v celých číslech nějak doplníme  a dostaneme hledanou funkci.

Můžeme využít faktu, že pokud jsou x,y dvě iracionální čísla taková, že x nejde vyjádřit jako py+q pro p, q racionální, pak množina {d(nx),d(ny)} je hustá v (0,1)^2 a je zřejmě funkcí. Každá takováto množina nám definuje funkci ve spočetně mnoha bodech. Když vezmeme nespočetně mnoho takových to množin (vhodně zvolených *), dostaneme kýženou funkci.

----
* Jen nevím jak :o)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#7 26. 11. 2008 20:58 — Editoval kaja.marik (26. 11. 2008 20:59)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

myslim ze jsem neco podobneho videl v knize counterexamples in analysis
strana 31, priklad 25 a udelat to, co navrhuje Kondr, jenom pouzit tangens misto arkustangensu.
-----------------------------------
Zpíval dál a všichni tiše poslouchali. Starý pan řídící ve vzpomínkách viděl se v kostelíku rodného městečka, když byl takovým hošíkem jako Kája. Tenkrát také zpíval s ostatními tuhle koledu.

#8 26. 11. 2008 21:03

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ kaja.marik:Samozřejmě, tangens, spraveno.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#9 19. 01. 2009 23:35 — Editoval BrozekP (19. 01. 2009 23:41)

Pavel Brožek

Zde jsem našel tu funkci:

A function that takes every real value in every open interval.

Given a real number x, let N(n) denote the number of zeroes in the decimal expansion of x up to the nth place. Define g(x) to be the limit as n approaches infinity of N(n)/n if this limit exists, and zero otherwise. Then g(x) takes every value in the closed unit interval, for x ranging across any arbitrary open interval, since only the first finitely many digits of x are specified, which doesn't affect the limit. Consequently, if f is a surjection from the closed unit interval to the set of real numbers, then f(g(x)) has the desired property.

OT:

Možná teď nějakou dobu nebudu přispívat, pokusím se počítadlo přetočit vyřešením Marianovy Listopadové nerovnosti s odmocninou :-)

#10 22. 01. 2009 17:39 — Editoval Marian (22. 01. 2009 17:40)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

BrozekP napsal(a):

OT:

Možná teď nějakou dobu nebudu přispívat, pokusím se počítadlo přetočit vyřešením Marianovy Listopadové nerovnosti s odmocninou :-)

Jsem plný očekávání. Ta problémová nerovnost se mi na začátku nezdála tak náročná.
:-)

PS: Počítadlo jsem již převrhl do druhé tisícovky, snad to prospěje někomu ...

#11 25. 01. 2009 22:23

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ BrozekP:, ↑ Marian:

Zdravím vás :-)

trošku mi dělate zmatek ve statistikách - měla jsem za to, že k 1000 dojdete zároveň a měla jsem pro vás připravenou i darkovou variantu "Listopadové nerovnosti". Kolega BrozekP se nám ovšem transformoval, tak to nebude mít takový efekt.

Ale nemohu vynechat přiležitost pozdravit Mariana a srdečně blahopřat k dosažení statutu Q :-) a těším se na další krasné (nejen obsahově, ale i na pohled) příspěvky.

Kolegovi BrozekP přejí úspěšné řešení problému a budu se těšít na setkání v každé (třeba i transformované) podobě :-)

Zápatí