Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
našel by se, prosím, někdo, kdo by si věděl rady s tímto příkladem a byl by mi nápomocen při jeho řešení?
Zadání:
Olovo má tři hlavní izotopy: 206Pb (atomová hmotnost 3.42 × 10-22 g), 207Pb (3.437× 10-22 g),
a 208Pb (3,454 × 10-22 g). Jsou-li izotopy 207Pb a 208Pb zastoupeny ve shodném množství, vypočtěte
procentuální zastoupení všech tří izotopů.
Co mě napadlo:
Koukám, že je to zadané tak, aby se dobře počítalo, protože olovo má ještě čtvrtý izotop a zastoupení izotopů 207P a 208P úplně shodné není. Položil bych to tak, aby se to rovnalo olovu, pro nějž z tabulek
, tím myslím toto:

Jak lze vidět, tak nastává problém, neboť se dostanu do minusu.... A nevím
Děkuji moc za každou pomoc
Zdravím.
První rovnice je jasná, procentuální zastoupení všech tří izotopů musí dát 100 %:
Dále, procentuální zastoupení izotopů 207Pb a 208Pb jsou stejné:
No celková atomová hmotnost je tedy:
Čímž vychází (v procentech):

Mimochodem, nemělo být spíše shodné procentuální zastoupení izotopů 206Pb a 207Pb?
↑ mák:
Děkuji za pomoc. Opravdu tam je napsáno, že je to 207Pb a 208Pb. Asi se přepsali, taky mě to zarazilo, když jsem koukal na zastoupení těch izotopů v přírodě. Ještě jednou děkuji, mě zmátlo zadání té rel. at. hmotnosti. Už mi to došlo.
Děkuji!
Měj se hezky
↑ nicnevím:
Zdravím.
Do minusu jste se dostal, protože porovnáváte atomovou hmotnost s atomovou relativní hmotností. To ale nemůžete:
kde Ar je relativní hmotnost atomu (v tabulkach), m-a je hmotnost atomu a m-u je atomová hmotnostní jednotka.
m-u = 1,066*10^(-27)
Když do té vaší rovnice dosadite všechno ve stejných jednotkách, vyjde vám to.