Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2013 14:18

MoNi.CZka
Reputace:   

Porovnání mohutnosti množin

Pomůže mi prosím někdo s tímto příkladem?
Porovnejte mohutnost kontinua (tj. mohutnost mnoziny vsech realnych cisel) a potence mnoziny prirozenych cisel (tj. mnoziny vsech podmnozin mnoziny prirozenych cisel).
DĚKUJI!

• (téma jako vyřešené označil(a) MoNi.CZka)

#2 25. 11. 2013 16:07 — Editoval Rumburak (25. 11. 2013 16:46)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Porovnání mohutnosti množin

Jak víme, mohutnost množiny všech přirozených čísel je táž jako mohutnost množiny  $\mathbb{Q}$  všech racionálních čísel, 
takže stejný vztah musí platí i mezi  potencemi těchto množin. 

Sestrojme prosté zobrazení $f$ množiny $\mathbb{R}$ všech reálných čísel do množiny $P(\mathbb{Q)}$  (potence množiny  $\mathbb{Q}$ ) :   

$f(x) := \langle x , +\infty)\cap \mathbb{Q}$  pro libovolné  $x \in \mathbb{R}$  .

Stačí ?

#3 25. 11. 2013 16:18

MoNi.CZka
Reputace:   

Upřímně - NESTAČÍ, toto jsme ještě ani nebrali a je to pro mě španělská vesnice... Jsi moc hodný, že se mě snažíš nakopnout, ale potřebovala bych víc. Předem děkuji!

#4 25. 11. 2013 16:25 — Editoval Rumburak (25. 11. 2013 16:53)

Rumburak

↑ MoNi.CZka:

Museli jste si nějak definovat reálná čísla, jestliže jste dostali za úkol řešit o nich úlohu. 
Nebo "z pilnosti" řešíš úlohu v předstihu ?  Můžeme to klidně probrat podrobněji ...
Takže který krok v mém postupu Ti není jasný ?

#5 25. 11. 2013 18:45

MoNi.CZka
Reputace:   

Ani jedno ani druhý, je to jeden ze 4 zápočtových příkladů, my to možná časem probereme, ale stejně to nepochopím.
Já jsem asi ztracený případ, nechápu ani ťuk z toho, co jsi mi (stejně děkuji moc) napsal. Budu se s tím muset nějak sama porvat, tady mi asi nikdo přímé řešení neprozradí :-)

#6 26. 11. 2013 11:06

Rumburak

↑ MoNi.CZka:

... nechápu ani ťuk z toho, co jsi mi ...  napsal.

Ptej se, třeba na všechno, ale konkretně (a postupně). Umět problém zformulovat je prvním krokem k jeho vyřešení :-)
Na nějaký soustavný kurs teorie množin tu prostor není, ale vzdávat to nemusíme.

Z některého dalšího Tvého příspěvku jsem nabyl dojmu (ale mohu se mýlit), že jde  o Goedel-Bernaysovu teorii.
Máte na to nějakou literaturu ?
Co studuješ za obor, kde a v kterém ročníku, mohu-li se zeptat ?

#7 28. 11. 2013 12:44

MoNi.CZka
Reputace:   

↑ Rumburak:
Já studuji matematiku a společenské vědy na pedagogické fakultě, jsem v prvním ročníku navazujícího studia a toto je příklad do předmětu Základy teorie množin.
A zatím se ani nemám na co ptát, řekni mi prosím k čemu mám dojít a já se k tomu zkusím nějak dopočítat sama.

#8 28. 11. 2013 16:58 — Editoval Rumburak (29. 11. 2013 10:20)

Rumburak

↑ MoNi.CZka:

Kostra řešení té úlohy:

Zobrazení $f$ z příspěvku  ↑ Rumburak: dokazuje, že mohutnost $\aleph$ množiny všech reálných čísel není větší než
mohutnost množiny $P(\mathbb{Q})$ ,  kde $\mathbb{Q}$ je množina všech racionálních čísel a $P$ operátor potence.

Další fakta: 

Množina $\omega$ všech přirozených čísel má stejnou mohutnost jako  $\omega \times \omega$ , kde $\times$ je operátor kartéského seoučinu.
(Toto tvrzení se dokazuje jako věta) .

Odtud a z věty Cantorovy-Bernsteinovy plyne, že $\mathbb{Q}$ má stejnou mohutnost jako $\omega$,  takže nutně $P(\mathbb{Q})$
stejnou mohutnost jako $P(\omega)$ .

Důsledek: $\aleph$ není větší než mohutnost množiny $P(\omega)$.

(Pokrečování příště)

#9 29. 11. 2013 10:18 — Editoval Rumburak (29. 11. 2013 10:44)

Rumburak

POKRAČOVÁNÍ.

Platí i obrácený vztah.

Uvažujme množinu $A\subseteq \omega$ a k ní posloupnost $s(A) = (a_i)$  tvaru

(1)                      $(a_i) = (a_0, a_1, a_2, ... ) ,    a_i \in \{0, 1\} $

takovou,  že   $a_i  = 1$  pokud  $i \in A$  ,  $a_i  = 0$  pokud  $i \notin A$
Toto zobrazení $s$ množiny $P(\omega)$ do množiny všech posloupností (1) je zřejmě prosté (jde dokonce o bijekci).

Dále každé posloupnosti (1) přiřaďme reálné číslo

$r\((a_i)\) = \sum_{k=0}^{\infty}10^{-1-k}a_k $

(tj.  číslo s dekadickým rozvojem $0, a_0a_1a_2...$).  Toto zobrazení je rovněž prosté.

Takže $r\circ s$  je prosté zobrazení množiny $P(\omega)$ do množiny $\mathbb{R}$ všech reálných čísel ,
tudíž mohutnost množiny $P(\omega)$ není větší než $\aleph$ .

Pode vvýsledku předchozího příspěvku a Cantorovy - Bernsteinovy věty tak dostáváme:

Mohutnost $\aleph$ množiny $\mathbb{R}$  je stejná jako mohutnost množiny $P(\omega)$ .

#10 10. 12. 2013 20:07

MoNi.CZka
Reputace:   

Omlouvám se, dlouho jsem tu nebyla (začaly zkoušky a příklady se musely odložit), vidím, že tykání nebylo na místě, že mám před sebou někoho skutečně oboru znalého, tak se omlouvám a moc Vám za Vaši pomoc a ochotu děkuji.

#11 11. 12. 2013 11:46

Rumburak

↑ MoNi.CZka:

V tykání opravdu nevidím problém :-)  a  zde je to celkem zavedeno.
Doufám, že jsme problém vyřešili.

#12 11. 12. 2013 17:27

MoNi.CZka
Reputace:   

Problém už mám úplně vyřešený, dnes jsem to ještě konzultovala s panem docentem, díky Vám jsem si to mohla dovolit, protože jsem tam nepřišla úplně jako tabula rasa :-D Takže DĚKUJI!

Zápatí