Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám problém s určením monotonie dané funkce v množině M. Doufám, že mi někdo pomůže, protože já už si opravdu nevím rady :( . Zkoušela jsem to počítat pomocí definic, rostoucí a klesající funkce, ale vyšlo mi to pokažde jinak. Děkuji za pomoc 
↑ Evulinka:
Jo, takže to ti celkem dá, že derivace je
, což je vždycky...
↑ Evulinka:
Pokud se nepovoluje v zadání úlohy derivace, je možno použít pravidla platná pro monotonii funkce, která využívají monotonii vnější a vnitřní funkce. Současně je vhodné si uvědomit, že funkce
je pro
rostoucí (zvolíš-li konkrétně
, jedná se de facto o náš případ, neboť platí dokonce
).
Vnější funkce je
, která je rostoucí, tedy rostoucí je i její kladný násobek
. Vnitřní funkce
je klesající (lineární) funkce. Jak triviálně plyne z definice složené funkce, platí, že složení rostoucí s klesající je nutně klesající funkcí.
Derivace je druhá věc, kterou u této naprosto triviální ukázky lze také použít, ale vím, že zadání úlohy, kterou popisuješ, vyžaduje elementárnější diskusi, která je založena na vlastnostech skládání funkcí a monotonii funkcí elementárních. To samozřejmě nemohl tušit odpovídající člen tohoto fóra. Já jsem to tušit mohl, neboť mám s úlohou co do činění. Často (např. v triviálních ekonomických situacích) je použití pravidel o složené funkci ve vztahu k monotonii dílčích funkcí a výsledné funkce rychlejší.
;-)
↑ Marian:
Sám jsem přemýšlel, kterou z variant doporučím, úlohu opravdu neznám. Rozhodl jsem se nakonec pro derivaci, protože téma je v sekci vysoká škola a postup nevyžaduje žádné další znalosti a přemýšlení:-) Co bych zvolil osobně je jiná věc.
↑ Bati:
Rozumím tvému přístupu...
↑ Evulinka:
Ano, je klesající; ovšem záleží, který přístup je tvým pedagogem akceptován u této konkrétní úlohy.
↑ Evulinka:
To záleží ještě na tom, v jaké kapitole je uvedena úloha. V tomto případě to je před derivací, tedy použití derivace se bude obhajovat velmi nesnadně. Typ řešení úlohy je determinován i zařazením v příslušné kapitole.
Evulinka napsal(a):
↑ Marian:
dobře tedy a mohl bys mi zaslat i výpočet tou druhou variantou ? :/
??? to uz se prece stalo v 11:24