Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 11. 2013 10:09 — Editoval Mirgeee (24. 11. 2013 10:13)

Mirgeee
Reputace:   

Limita

Ahoj, jak by se prosím spočítala limita této posloupnosti? Vím, jak to rozepsat na sumu, ale co dál? Díky...

$\lim_{n\to \infty}n^{k-1}(\sqrt[k]{n^k +1} - \sqrt[k]{n^k -1})$

#2 24. 11. 2013 14:28

hribayz
Škola: MFF UK
Pozice: věčný student
Reputace:   

Re: Limita

$a^{k}-b^{k}=(a-b)(a^{k-1}+a^{k-2}b+\ldots +b^{k-1})$
Do tohoto vzorce dosadíš za a, resp. za b ty dvě k-té odmocniny (celé, nikoliv pouze vnitřek) a vyjádříš jejich rozdíl jako podíl $\frac{a^k-b^k}{(a^{k-1}+a^{k-2}b+\ldots +b^{k-1})}$
což ti udělá podíl dvojky a součtu nějakých mocnin enka. Z toho už limita půjde.

#3 26. 11. 2013 18:29

Mirgeee
Reputace:   

Sem jsem se dostal, ale nevím, jak pokračovat, dělá mi problém ta suma ve jmenovateli...

#4 27. 11. 2013 00:32

hribayz
Škola: MFF UK
Pozice: věčný student
Reputace:   

Ahoj,

jasný, to je pak to jediné složité v té limitě.

Pokusím se ještě jednou popsat jak se dobrat výsledku, protože, přiznám se bez mučení, se mi to nechce počítat do konce :)

Ve jmenovateli teď máme součet spousty (k) členů. n jde k nekonečnu, takže nás zajímá u každého členu, jaká je nejvyšší mocnicna enka a jaký je před ním koeficient. Nebude tedy záležet na tom, jaká je mocnina členů s +1 a jaká je mocnina členů s -1, protože n^k tyto nižší mocniny převáží. Máme tedy ve jmenovateli součet k členů, které se limitně chovají jako $(\sqrt[k]{n^k})^{k-1}$, celkově tedy limita dopadne jako $\lim_{n\to\infty}\frac{n^{k-1}}{k\cdot(\sqrt[k]{n^k})^{k-1}}=\frac{1}{k}$

Korektně by se výpočet provedl přes převedení $n^{k-1}$ dovnitř odmocniny a zdůvodnění přes aritmetiku limit, že ve jmenovateli je k jedniček.

Zápatí