Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý podvečer, přiznám se, že jsem po předešlých příspěvcích a nabádání k pomoci o derivaci funkce v bodě na to sedla a snažila se dostat do hlavy celý postup a proto bych prosila o kontrolu postupu (abych mohla dále počítat jiné typy příkladů)
zadání
Vyšetřete derivaci funkce v bodě
můj postup při řešení
poouze si akorát nejsem jistá tím, zda ve jmenovateli mohu počítat normálně s či mám nějak počítat s
?
Děkuji za spolupráci při kontrole
↑ smiesek:
No tam je závažná chyba. Ty si napísal, že 
↑ smiesek: Pokud uz bych to chtel delat takto "od zakladu", napsal bych
,
kde jsme teda stejne vyuzili celkem silneho tvrzeni, ze
. Rozhodne to neplati pro
.
Druha, nesrovnatelne lehci, cesta je spocitat, ze
a dosadit, tedy
.
jo takhle, děkuji za vysvětlení pánové, už jsem si vědoma chyby, kterou dělám.
Právě mě mate to, že nikdy netuším, zda mohu funkci zderivovat a poté dosadit požadovaný bod, či to udělat pomocí věty o derivaci funkce v bodě.
Zkusím spočítat další typy příkladů, případně se podělím o postup.
↑ smiesek:
PREBOHA SAMOZREJME, ŽE DERIVUJEŠ PODĽA ZNÁMYCH PRAVIDIEL. Prečo by si to mal počítať z limity? Keď počítaš derivácie z limity, to sa volá Výpočet derivácie funkcie z definície. Neviem ako by si cez limitu počítal deriváciu 
Ty si asi nepochopil, že všetky pravidlá o derivovaní sú odvodené z limity derivácie. Ty už nemusíš kopírovať Newtonove a Leibnizove práce :-) Pokiaľ od teba zadanie vyžaduje DOKÁZAŤ alebo NÁJSŤ deriváciu z DEFINÍCIE tak to počítaš cez limitu.
Pokud tedy budu mít následující zadání:
vypočítejte derivaci funkce v bodě , kde
budu postupovat následovně:
1. derivace funkce
2. dosadím za což bude:
a za a výsledkem je:
jde o správnou úvahu a i postup, nebo někde se pletu?
Děkuji za spolupráci při kontrole
Stránky: 1