Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
môžete mi prosím niekto objasniť rozdiel medzi týmito dvoma notáciami?
Definíciu chápem ako množinu všetkých funkcii, ktoré spĺňajú podmienku , preto mi notácia nedáva zmysel (dá sa to prečítať ako: funkčná hodnota funkcie f v bode x rovná sa množina -- to je trochu nezmysel, nie?).
Ďakujem.
↑ dash:
Zdravím.
Rigorosním zápisem je , zatímco zápis (mající znamenat totéž) je pouze mnemotechnický
pro pohodlnější provádění výpočtů, například
pro ,
ale já jsem nikdy neměl potřebu používat tuto notaci a nemám s ní mnoho zkušeností, takže někdo možná příjde s lepším příkladem.
Ahoj,
Precitaj si aj toto.
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_O_notation
Osobne naviac pouzivam O, o, a ekvivalenciu.
Iste sa pouzivaju aj ine znacenia, a iste ti tu niekto o tom napise.
Pro případné další kolemjdoucí, co si stejně jako já chtějí udělat pořádek v notacích a narazí na toto vlákno, na české Wikipedii je pěkná tabulka popisující jednotlivé óčkové a omegové notace ().
Ahoj ↑ slender:,
Len pre upresnenie, tvoj odkaz je ten isty ako moj ↑ vanok:. Moj odkaz je anglicka ( podrobnejsia) verzia a tiez je uzitocne si pozriet aj francuzku verziu. Ceska verzia je o mnoho skromnejsia.
Dovolim si pripomenut, ze je na tuto temu vediet aspon, ze
Dve realne funkcie definovane a nenulove v okoli bodu ( ineho ako a) maju zaujimave vlasnosti, podla toho, ze pre v tycto pripadoch:
1)
je ohranicena v okoli
Co sa povie, ze g dominuje f
Piseme
2)
Povieme, ze f je nepatrna pred g ( v okoli a):
Ak pre
Co piseme
3)
Povieme, ze f a g su ekvivalentne ( v okoli a):
Ak pre
Piseme .
O ich pouziti som uz tu na fore vela popisal.