Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebovala bych poradit.
Mám zadané 2 prvky: olovo a cín.
Tyto prvky jsou zadány v hmotnostních procentech, tj.
65 hm% Pb s hustotou 11,34 g/cm^3 (díky vyšší hustotě bude prvku v objemu méně)
35 hm % Sn s hustotou 7,3 g/cm^3
Z toho to mám zjistit průměrnou hustotu tuhého roztoku s daným chemickým složením při normální teplotě.
V nápovědě mám:
vypočtěte objemové zastoupení prvků (V1 a V2) v neznámém
objemu V=V1+V2,
jež má souhrnnou hmotnost m. U souhrnné hmotnosti víte, kolik z ní váží
který prvek (dle
hmotnostních procent).
Moc děkuji za rady :)
Zdravím,
pokud v nápovědě je V=V1+V2, potom se připouští, že objem směsí se rovná součtu objemů. Obecně to neplatí a nesmí se tak používat, pokud není výslovně uvedeno. Platí zákon zachování hmotnosti, ale ne objemů. V úloze však máš povoleno mít V=V1+V2.
Označuješ hmotnost směsi
, potom hmotností jednotlivých složek jsou dle hmotnostních zlomku, vzorec pro hustotu přes objem a hmotnost asi problém není. Kde jsi se ztratila? Děkuji.
A choď, prosím, zatleskat našemu Moderátorskému duetu, nebo přitvrdím :-)
Dobře, takže jsem postupovala následovně:
Pokud uvažuji 100g roztoku, pak mi vychází, že mám 58,88g olova a 41,12g cínu. To jsem zjistila podle hmotnostních procent jednotlivých prvků.
V závěru potřebuji vypočítat tedy celkový objem - obou prvků dohromady, abych jej mohla dosadit do vzorce proč výpočet hustoty.
V1 bude tedy
hustotu olova jsem našla v tabulkách.
Po sečtení těchto 2 objemů mi vychází, že celkový objem roztoku je 
, teď odasím do vzorce 
což je 
Tj výsledná průměrná hustota daných rvků při normální teplotě je 
Je to prosím správně ? nebo uvažuji úplně špatně ?
Děkuji.
↑ TerezaG:
děkuji, to by šlo, jen nevím, odkud máš hmotnost jednotlivých kovů ve slitině 58,88 a 41,12 g, když dle zadání je:
65 hm% Pb, 35 hm % Sn
Zvolit si hmotnost slitiny 100 g, to můžeme.
↑ jelena:
Jedná se o binární diagram, 2 fáze, kde jsem získala hmotnost jednoho z prvků a pak vlastně doplnila tak, aby se mi to vešlo do 100g. Ta hmotnostní % jsou v tuto chvíli vlastně nic neříkající.
Může být ?
Děkuji
↑ TerezaG:
pokud jsi si jistá, že hmotnosti jsou tak, jak jsi uvedla, tak potom v samotném postupu by problém nebyl. Sice tady o hmotnostních procentech píšeš něco jiného:
V nápovědě mám:
vypočtěte objemové zastoupení prvků (V1 a V2) v neznámém objemu V=V1+V2,
jež má souhrnnou hmotnost m. U souhrnné hmotnosti víte, kolik z ní váží který prvek (dle
hmotnostních procent).
Pokud je to část větší úlohy, tak bych raději úlohu viděla celou, ale netrvám na tom.