Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
V=pi*r^2*v --- odsud urcim v
0=dV/dt=pi*r^2*dv/dt+2*pi*r*v*dr/dt -- odsud urcim dv/dt
S=2*pi*r^2+2*pi*r*v --- odsud urcim dS/dt pomori r,v,dr/dt a dv/dt, dosadim a mam hotovo (taky 18 pi, jako lukash :) )
Mimochodem, V je v cm^3 ???
↑ Jane:
Zaujímavý príklad. Skúsim ho riešiť takto:
Vyjadrím si výšku tak, aby objem zostal nezmenený:
Plášť zo vzťahu pre obsah plášťa vypočítam s danou výškou:
Viem, že polomer rastie lineárne rýchlosťou
. Rýchlosť vlastne znamená pomer
pričom teraz hrá úlohu polomer, teda
Keďže viem, že rýchlosť je 3, potom jednoducho odvodím závislosť polomeru od času:
Odtiaľ teda:
a rýchlosť zmeny v t=2/3 je:
↑ lukaszh:
jednoduseji takto:
s=s(r(t)) (slozena funkce)
carka je derivace podle casu a podle zadani je r'=3cm/s
↑ kaja.marik:
Iste, ja som to riešil problémovo. Čo ma napadlo, to som napísal :-)
↑ lukaszh:
jojo, ja jsem si zase neuvedomil, ze na to staci funkce jedne promenne a sel jsem na to pomoci parcialnich derivaci, coz taky nebylo to nejjednodussi reseni.
↑ kaja.marik:
a muzu jeste dotaz... derivace pi*r^2*h je pi(2r*dr/dt*h + r^2 dh/dt)? to 2r*dr/dt je kuli tomu ze je to r^2. vzdyt preci derivace r na druhou je jen 2r,tak proc tam jeste dr/dt?
Tedy příklad : Válcová nádrž se plní vodou rychlostí 8m^3/min. Nádrž má poloměr 6 metrů.Jak rychle se zvyšuje hladina..? V= pi*r^2*h
dV/dt= 8
8= pi (2r *dr/dt*h + r^2*dh/dt ) dr/dt je nula protože se poloměr nemění,takže dh/dt je 2/9pi ?? je to mozne?
↑ Jane:
derivace r^2 podle r je 2*r
derivace [r(t)]^2 podle t je 2*r(t)*r'(t)
Ja jsem explicitne nevypisoval ze derivuji podle casu (bylo to jasne podle dt) a ani, ze r je funkce promenne t (jasne z podstaty problemu) a psal jsem dr/dt misto r'(t).
Uznavam, ze jsem mohl byt sdilnejsi, ale radsi to doplnit druhy den, nez to psat zbytecne v pripade, ze puvodni tazatel to pochopi i ze strucne odpovedi.
↑ kaja.marik:
byl to takovej muj skrat,koukla sem se na to pozorneji a pochopila sem oc jde:) jen mi to nedocvaklo hned...ale dekuju za vysvetlivku:)
Stránky: 1