Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím, nevím si vůbec rady s matematickými zápisy těchto množin. uvedu pár příkladů u kretých opravdu nemám ani to nejsmenší tušení, už 2 hodiny hledám na netu a nikde nenchazím...
takže: 1) urči množinu středu kružnic n(N;2cm) které mají s danou kružnicí p vnější dotyk- udělala jsem si kružnici k se středem v bodě P (střed kružnice p) a pak kružnice c, s poloměrem 2cm, se středem C který leží na kružnici k ale ted jak to matematicky zapsat?
2) urči množinu středů kružnic c (C;r), které se dotýkají dané přímky t v bodě T
takže jsem udělla přímku p, která prochází bodem T a ak dvě kružnice c, jejichž střed leží na přímce p a opět nevím matematický zápis
3) urči množinu středů kružnic a(A;1,6cm) které mají s danou kružnicí b vnitřní dotyk
takže jsem zjistila že poloměr kružnice b je 4,1 cm takže si udělám kružnici k(B;2,5cm) a na této kružnici budou ležet body a ovšem opět nevím matematický zápis...

↑ robotic:
1)
Tvoje řešení mi nepřijde správné.
Máš n(N;2 cm) - uděláš v kružnici k(P;r) (poloměr neznáš a mělo by to být obecně), množina středů bude m(N;2+r)

↑ robotic:
V rovině se nijak zapisovat nebude.
jedině zapsat rovinu jako
nebo 
Já jsem první úkol pochopila tak, že je daná kružnice p (se středem P a poloměrem např. r) a hledají se středy N (N_1, N_2, N_3, atd.) všech kružnic n (n_1, n_2, n_3... atd.) s poloměrem 2 cm. A množinou všech takových středů je kružnice k, která bude mít poloměr (r+2) a střed P. A pro každý bod té kružnice platí: |XP|=r+2.
2) množinou bodů bude kolmice na přímku t v bodě T, čili bude to přímka CT bez bodů C, T (ale množinový zápis nejspíš nedám) ... možná by se dala využít analytická geometrie pro zápis, ale ta není náplní ZŠ.
3) jde o to samé, co v 1, jen s vnitřním dotekem, čili množinou bodů bude kružnice se středem B a poloměrem b-1,6, čili pro každý bod té kružnice platí |XB|=b-1,6.

tú 2, by som skúsil asi takto, aj keď neviem, či to je požadovaný a správny tvar:
konjunkciu by sa možno dala zmeniť na ";" alebo "," ...neviem ako inak, lebo všetky stredy budú ležať na tej kolmici