Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte všichni, dostali jsme na testu zjednodušení jednoho výrazu - příklad 3) a)
http://img69.imageshack.us/img69/4343/wl2y.jpg
Ja se moc omlouvám ale vážně mě vůbec nenapadá jak jej zjednodušit. Profesor s námi žádný takový
příklad nedělal ale dal nám jej do písemky.
Ani nevíte jak strasně bych byl vděčný tomu kdo by ten příklad vyřešil ale mé síly na to nestačí.
S pozdravem, Michal
↑ tomdee:
Já to potřebuju mít na 100% správně, je to otázka života a smrti, nebyl byl prosím tak hodný, nečrtl to na papír a neposlal mi to na email? Víš jde o to, že to mám do matematického semináře, kde jsme dostali nejhoršího profesora z tohoto předmětu, a na tomto příkladu mi závisí zápočet. Měl jsem domluvený výpočet s mou bývalou učitelkou ale ta dnes musela odjet pryč a už vážně nevím na koho se obrátit, mám to odevzdat zítra dopoledne a už mám nervy v kyblu :(
Muj email : Pindak.Michal@seznam.cz
rekni si kdyztak i co za to chces
Michal
↑ madjism: Poradim ti jak to vypočítat, neni to težké, jen to chce trochu snahy od tebe. Se sumama počítat umíš? Zkus tu řadu přepsat na sumu, případně pak i dále upravit.
↑ madjism:
zkus se na to podívat tady nebo tady
a zkus aspoň něco napsat, zbytek příkladu pak už dopočítam
↑ tomdee:
Jediné co mě napadlo s tím udělat
http://img560.imageshack.us/img560/3085/o398.jpg
Jojo to je skoro správně akorát sčítáš podlě nějakého indexu, kterej se mění a ne n. n je horní hranice sumy pokaď až sčítáš.
Takže to bude 
to můžeš roztrhnout na dvě sumy 
chceme upravit sumu vpravo
abychom uvnitř měli
. To můžem udělat tak, že od k odečtem 1, ale pak musíme posunout meze, takže vyjde
Ještě chceme upravit meze, aby sumy byly stejné a mohli sme je odečíst, takže dole chceme mít k=1, to znamená že si tam ten první člen (kterej bude
) přidáme, ale pokud jsme si něco přidali, tak musíme tu 1 pak taky odečíst. A nahoře chceme mít místo
jenom
, takže ten poslední člen (kterej je roven
) z tý sumy akorát vyndáme.
Takže vyjde
sumy se odečtou a zbyde
což je výsledek.
kontrola
Pokud některý krokdy nebudeš chápat, tak si ty sumy zkus rozepsat abys pochopil co jsem tam vlastně dělal.
↑ tomdee:
Ano pochopil, jsem, děkuji ti strašně moc za radu, ani nevíš jak velký trn z paty si mi vytáhl.
Cokoliv bys potřeboval tak se ozvy na můj mail, třeba něco z elektra, zatím ahoj a ještě jednou děkuju
Stránky: 1