Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 12. 2013 11:32

madjism
Zelenáč
Škola: vut brno
Pozice: student
Reputace:   

Zjednodušení výrazu

Ahojte všichni, dostali jsme na testu zjednodušení jednoho výrazu - příklad 3) a)

http://img69.imageshack.us/img69/4343/wl2y.jpg

Ja se moc omlouvám ale vážně mě vůbec nenapadá jak jej zjednodušit. Profesor s námi žádný takový
příklad nedělal ale dal nám jej do písemky.

Ani nevíte jak strasně bych byl vděčný tomu kdo by ten příklad vyřešil ale mé síly na to nestačí.

S pozdravem, Michal

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 15. 12. 2013 12:14

tomdee
Zelenáč
Reputace:   

Re: Zjednodušení výrazu

Přepsat na sumy zvládneš? Pak už je to jen úprava, sumy se odečtou a něco zbyde.

#3 15. 12. 2013 12:21

madjism
Zelenáč
Reputace:   

↑ tomdee:

Já to potřebuju mít na 100% správně, je to otázka života a smrti, nebyl byl prosím tak hodný, nečrtl to na papír a neposlal mi to na email? Víš jde o to, že to mám do matematického semináře, kde jsme dostali nejhoršího profesora z tohoto předmětu, a na tomto příkladu mi závisí zápočet. Měl jsem domluvený výpočet s mou bývalou učitelkou ale ta dnes musela odjet pryč a už vážně nevím na koho se obrátit, mám to odevzdat zítra dopoledne a už mám nervy v kyblu :(

Muj email : Pindak.Michal@seznam.cz

rekni si kdyztak i co za to chces

Michal

#4 15. 12. 2013 12:45

tomdee
Zelenáč
Reputace:   

↑ madjism: Poradim ti jak to vypočítat, neni to težké, jen to chce trochu snahy od tebe. Se sumama počítat umíš? Zkus tu řadu přepsat na sumu, případně pak i dále upravit.

#5 15. 12. 2013 13:06

madjism
Zelenáč
Reputace:   

↑ tomdee:

to je právě ono, ja nevím jak to ani přepsat aby to bylo formalně správně

#6 15. 12. 2013 13:44

tomdee
Zelenáč
Reputace:   

↑ madjism:
zkus se na to podívat tady nebo tady
a zkus aspoň něco napsat, zbytek příkladu pak už dopočítam

#7 15. 12. 2013 14:02

madjism
Zelenáč
Reputace:   

↑ tomdee:

Jediné co mě napadlo s tím udělat

http://img560.imageshack.us/img560/3085/o398.jpg

#8 15. 12. 2013 14:41 — Editoval tomdee (15. 12. 2013 16:40)

tomdee
Zelenáč
Reputace:   

Jojo to je skoro správně akorát sčítáš podlě nějakého indexu, kterej se mění a ne n. n je horní hranice sumy pokaď až sčítáš.
Takže to bude $\sum_{k=1}^{n}\frac{k}{(k+1!)}=\sum_{k=1}^{n}(\frac{1}{k!}-\frac{1}{(k+1)!})$
to můžeš roztrhnout na dvě sumy $\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{k!}- \sum_{k=1}^{n}\frac{1}{(k+1)!}$
chceme upravit sumu vpravo $\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{(k+1)!}$ abychom uvnitř měli $\frac{1}{k!}$. To můžem udělat tak, že od k odečtem 1, ale pak musíme posunout meze, takže vyjde $\sum_{k=2}^{n+1}\frac{1}{((k-1)+1)!}=\sum_{k=2}^{n+1}\frac{1}{k!}$
Ještě chceme upravit meze, aby sumy byly stejné a mohli sme je odečíst, takže dole chceme mít k=1, to znamená že si tam ten první člen (kterej bude $\frac{1}{1!}=1$) přidáme, ale pokud jsme si něco přidali, tak musíme tu 1 pak taky odečíst. A nahoře chceme mít místo $n+1$ jenom $n$, takže ten poslední člen (kterej je roven $\frac{1}{(n+1)!}$) z tý sumy akorát vyndáme.
Takže vyjde $\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{k!}- ((\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{k!})-1+\frac{1}{(n+1)!})$ sumy se odečtou a zbyde $1-\frac{1}{(n+1)!}$ což je výsledek.
kontrola
Pokud některý krokdy nebudeš chápat, tak si ty sumy zkus rozepsat abys pochopil co jsem tam vlastně dělal.

#9 15. 12. 2013 15:42

madjism
Zelenáč
Reputace:   

↑ tomdee:

Ano pochopil, jsem, děkuji ti strašně moc za radu, ani nevíš jak velký trn z paty si mi vytáhl.
Cokoliv bys potřeboval tak se ozvy na můj mail, třeba něco z elektra, zatím ahoj a ještě jednou děkuju

Zápatí