Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
dlouho mi vrtá hlavou, jak se převádí desetinná část čísla s periodou ve dvojkové soustavě do desítkové.. Nemůžu to nikde najít, ani v angličtině (nebo zadávám špatně klíčová slova). Dělá se to nějak přes sumy? Prosím, hoďte odkaz nebo napište postup, ono na tom asi nic nebude, ale nemůžu na to pořád přijít.. Děkuju.
Ahoj.
Zkusim např. číslo . Přes sumy by to šlo.
Mám dojem, že už jsem to kdysi počítal. Nejsem si úplně jist, ale mám dojem, že se to počítá takto:
Vyzkoušíme si to na příkladu.
Přes sumy by to vypadalo takto:
nebo např. tak to vyjde takto:
Přes sumy by to vypadalo takto:
nebo ukážu trochu komplikovanější příklad.
nebo přes sumu takto:
↑ nanny1:
mozes pouzit presne ten isty trik, ktory sa pouziva v desiatkovej sustave, ked chces cislo s periodou prerobit na zlomok.
priklad v desiatkovej:
a teda t.j.
priklad v dvojkovej: cisla v zatvorkach su v dvojkovej sustave a cisla bez zatvoriek su v desiatkovej
co sa prevedie lahko do desiatkovej
teda .
Ahoj.
se dá počítat přes sumu a to takto: . Pokud víš, jak se počítá suma, tak by tě to nemělo dělat problémy.
Vychází to z mého logického uvažování. Trik, který sem napsal Brano je výborný a možná i lepší.
Stránky: 1