Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, navedu tě.
Spočítej si směrový vektor z bodu A a B přímky p: jak určitě víš tak ze směrového vektoru se dělá normalový vektor a normalovy vektor je kolmy k přímce.
Ještě nám chybí spočítat cečko. To je tak když máš přímku , tedy za bod
a
dame souřadnice bodu A nebo B a za
a
dame normalovy souřadnice.
↑ TerezaH:
Dobrý den,
vypočtěte směrový vektor přímky p: .
Normálový vektor hledané přímky pak bude mít souřadnice: kde
.
Z toho pro již je přímo vidět výsledek.
Takjo napsal(a):
↑ TerezaH:
Dobrý den,
vypočtěte směrový vektor přímky p:.
Normálový vektor hledané přímky pak bude mít souřadnice:kde
.
Z toho projiž je přímo vidět výsledek.
Dobrý den, mohl byste mi trochu osvětlit vaše řešení?
Pokud mám směrový vektor tak normálový vektor musí být přece
nebo
, ale pak mi to nesedí s řešením E. I když vím, že je to podle výsledků správná odpověď. Díky za radu.
↑ And777:
Dobrý den,
normálový vektor přímky p vůbec nepočítejte, je to ztráta času.
Stačí si uvědomit, že pokud jsou dvě přímky na sebe kolmé a jedna z nich je vyjádřena směrovým vektorem
a druhá normálovým vektorem, pak jsou oba vektory rovnoběžné, přesněji, jeden je nenulovým násobkem druhého.
Nakreslete si obrázek a pochopíte... :)
↑ wolfito:
Dobrý den,
váš postup rozhodně není špatný, ale poněkud zdlouhavý, protože příklad chce jenom zjistit, zda jsou přímky na sebe kolmé a ne jejich rovnice.
Jiné by to bylo kdyby mezi možnými výsledky byly dvě přímky, které by měly stejné normálové vektory (nebo jejich nenulové násobky) a lišily by se pouze absolutním členem.
Pak by byl váš postup nezbytný... :)
Úloha by pak zněla: najděte přímku, která je kolmá na přímku p a prochází bodem např. A.
Takjo napsal(a):
↑ And777:
Dobrý den,
normálový vektor přímky p vůbec nepočítejte, je to ztráta času.
Stačí si uvědomit, že pokud jsou dvě přímky na sebe kolmé a jedna z nich je vyjádřena směrovým vektorem
a druhá normálovým vektorem, pak jsou oba vektory rovnoběžné, přesněji, jeden je nenulovým násobkem druhého.
Nakreslete si obrázek a pochopíte... :)
Jsem já to ale jelito :-) díky, vždyť je to úplně primitivní.
Ahoj, věřím, že to bude jednoduché , ale nemůžu v tom najít logiku. Našel by se někdo, kdo by podrobněji vysvětlil ?
Chápu jen směrový vektor (-6;-4) ...proč je ale najednou (3;2) ? .... jak pak prokázat kolmost s ohledem na dané rovnice přímky ?díky moc
↑ Drat:
Dobrý den,
každá přímka má nekonečně mnoho směrových (i normálových) vektorů, neboť je-li nějaký vektor nenulovým násobkem jiného vektoru,
pak jsou oba tyto vektory rovnoběžné.
V našem příkladu platí: ;