Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mám úkol do matiky a moc tomu nerozumim - jedná se o derivace
ps. spěchá, zítra mi to bude na nic :( (mmj prosim i s postupem)
1) ve kterém bodě má parabola y=2x(nadruhou) + 3x - 1 tečnu
b) rovnoběžnou s přímkou 5x - y + 3 = 0
c) kolmou na přímku x - 3y + 2 = 0
2) určete derivace daných funkcí
a) f:y = 2(odmocnina z ) x / 1 - (odmocnina z ) x
b) f:y = 1 / (odmocnina z) 1+ x(na druhou)
c) f:y = odmocnina ze sinus x
d) f:y = a (na odmocninu z x) + e (na -x)
3) je daná funkce f:y = X (nadruhou) - 2x +1 / 1+ x (nadruhou)
vyšetřete její průběh a načrtněte graf
4) na parabole y= x(na druhou) najděte bod, který má nejméně vzdálenost od bodu [3;0]
ps:
http://imgup.irrlicht3d.cz/soubor/b786ad81/dsc00141.jpg http://imgup.irrlicht3d.cz/soubor/70163b8c/dsc00142.jpg
kdyby nebyly jasný ty mocniny a odmocniny, snad to pomůže
ps. jde nějak dát derivace na kalkulačce ?
↑ Ascate:
Prepáč, ale my tu nie sme kalkulačky, že keď niekomu prihára, tak my na povel riešime príklady. Je tu taká zásada, že zadáš s čím máš problém, a ukážeš svoj postup. Nepáči sa mi, že doteraz bolo času veľa a neverím, že si tá úloha bola zadaná pred dvoma minútami. A keď ti to bude zajtra na nič, tak načo sa to učíš? Myslím, že ide v prvom rade o to, aby si to ovládal ty.
Tak ťa prosím o tvoj postup, vyber si príklad, všetky sa neriešia. Ukáže sa iba postup a zvyšok by bolo dobré precvičiť samostatne.
tak sem to nemyslel ... u 1) mám problém že nevím vzorec, něco se mi plete s tim že to bylo (y-y0) = y(x-x0) ale to mi sedí spíš do 4 příkladu, 2ku mám spočítanou ale ty výsledky vypadají hodně divně u trojky nevim jak má vypadat ten graf - neumim to z toho pozbat a 4) ka vzorec
↑ Ascate:
Na to aby sa zvládli tieto príklady, potrebuješ do problematiky vidieť hlbšie. Tak ťa skúsim naviesť:
1) Keďže má byť rovnobežná, tak bude mať normálový vektor rovnaký ako zadaná priamka. Bude mať teda tvar:
Vieš, že smernica tejto priamky je 5, teda hľadáš také x aby platilo:
Analogický postup je pre zadanie c)
Priebeh funkcie je veľmi na dlho, odporučím ťa na stránky http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … orm=prubeh zadaj funkciu a program ti vyšetrí jej priebeh.
za tu stránku moc děkuji jen nevím co tam zadat do Xmin,xmax,ymin a ymax -> fci sem zadal snad správně jako (x^2-2x+1)/ (1+x^2)
edit: bude ale v té jedničce stejný postup když c) je narozdíl od b kolmé a ne rovnoběžné ?
edit2: tak to bylo špatně a zadal sem ((((x^2)-(2*x))+1)/(1+(x^2))) -> xmin,max,ymin a max sem zadal 0 ale to nevim jestli je teda dobře
lukaszh napsal(a):
↑ Ascate:
To je pravdepodobne pre vykreslenie grafu. Môžeš to nechať tak ako je.
no tam je problém že ten graf mám udělat, když dám lae vše na 0 neudělá to nic a když to dám na náhodný hodnoty udělá to skoro přímku lae i tak moc dík
↑ Ascate:
Nastavuješ tam rozsah osí x,y. Keď nastavíš max x na 1000 tak ten graf bude sploštený. Nechaj hodnoty také ako sú.
tak a ted je problém se 4) kou - je mi jasný že si musim udělat nejakou tecnu, smerovej vektor se bude rovnat normalovymu te kolmice te tecny a a ta kolmice bude prochazet tim bodem 3 0 ale co s tim ted ... resp jak to uvést do vzorců
↑ Ascate:
4) na parabole y= x^2 najděte bod, který má nejméně vzdálenost od bodu A [3;0]
Vzdálenost bodu má být minimální - je poteřba sestavit funkci závislosti vzdálenosti na souřadnici bodu a pomocí derivace vyšetřit minimum.
z analytické geometrie vzdálenost 2 bodu je dle vzorce:
- kopírováno z Wikipedia
-
neznamý bod X na parabole má x-souřadnici
a y-souřadnici
, pro jednoduchost já označím 
dosazuješ do vzorce pro vzdalenost:
a tuto funkci derivuješ a hledáš, kde je derivace nulová.
sqrt((3-x)^2+x^4) - to je pro vložení na str. pana Maříka :-)
http://wood.mendelu.cz/math/maw/prubeh/ … =nosavelog
OK?